Heeft je baby vettige gelige korstjes op het hoofd? Vaak zit het in het haar. Dan heeft je baby waarschijnlijk last van Berg. Het kan overigens ook op het voorhoofd en bij de oogjes van je baby zitten. Last is trouwens een groot woord. Berg bij baby’s is namelijk een onschuldige huidaandoening en komt heel vaak voor bij kinderen tot 1 jaar. Je baby heeft er verder geen hinder van, het jeukt niet. Het kan dus eigenlijk geen kwaad. Alleen als ouder vind je het misschien niet zo mooi. En het kan ook een beetje muffig ruiken.

Berg baby : wat is het?

De oorzaak van Berg bij baby’s is niet bekend. Het heeft in ieder geval niets te maken met het type shampoo of lotion dat je gebruikt. Waarschijnlijk komt het door het opdrogen van Vernix, het vettige beschermlaagje op de huid van je baby in de baarmoeder. Het ziet er dus uit als vettige gele korstjes met soms een beetje roodheid.

Berg baby : wat je moet weten

Het belangrijkste is dat het volledig onschuldig is en je baby er verder geen last van heeft.

  • Het is niet besmettelijk
  • Berg jeukt niet
  • Je baby heeft er geen last van
  • Het kan muf ruiken
  • Het gaat spontaan over

Berg baby : wat kun je doen?

Zoals eerder ook al aangegeven gaat Berg spontaan over. Stoor je je er toch aan? Dan kun je wel een beetje baby olie op de plekjes smeren, een nacht laten intrekken en dan de volgende ochtend met een zacht baby borsteltje heel voorzichtig en zachtjes er overheen kammen. Het komt dan een beetje los. Ga er zeker niet aan pulken of krabben. Dan heb je kans dat het gaat ontsteken.

Gebruik verder geen zeep bij het wassen van de haartjes. Dit kan de hoofdhuid irriteren en de Berg juist verergeren. Gebruik daarom alleen babyshampoo. Ook stress kan Berg verergeren. Zorg daarom voor een rustige omgeving voor je baby. De 3 r’en, Rust, Reinheid en Regelmaat.

Twijfel je of het wel Berg is of heeft je baby last van jeuk of het lijkt te gaan ontsteken? Breng dan een bezoek aan de huisarts.

Lees ook meer vreemde dingen bij je baby.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: