Baby’s hoesten, net als volwassenen, bij een prikkeling van de luchtwegen. Het is vaak een symptoom bij verkoudheid of griep. Waardoor wordt het veroorzaakt? Wat kun je doen en wanneer ga je naar de dokter wanneer je baby moet hoesten?

Baby hoesten : waardoor wordt het veroorzaakt?

Het is, zoals gezegd, een prikkeling van de luchtwegen en het hoesten heeft een beschermende werking. Je baby maakt door het hoesten de longen vrij van stof en slijm. Het zorgt er dus voor dat je baby zich niet verslikt in het slijm. Een goede functie dus. Je hebt, net als bij volwassenen, 3 soorten hoesten: vastzittende hoest, droge (of de kriebel)hoest en de normale hoest. Heeft je baby een normale hoest? Dan zal het er snel vanaf zijn. Het hoesten produceert slijm en hij maakt door het hoesten de longen schoon. Bij een vastzittende hoest krijgt je baby het taaislijm nog niet goed los. Hierdoor zal je baby vaak en diep moeten hoesten en kan hij het soms benauwd krijgen. Een akelig geluid. Een droge hoest wordt meestal veroorzaakt door prikkelende stoffen, dit hoesten heeft eigenlijk geen functie. Binnen een paar dagen neemt dit hoesten vaak af.

Baby hoesten : hoe lang duurt het?

Baby’s worden vaak verkouden. Tot wel tien keer per jaar. En per keer, kan het een paar weken duren. Soms lijkt het wel of je baby chronisch verkouden is. Daar hoort vaak het hoesten bij. Meestel gaat het hoesten binnen 2 tot 3 weken weer over. Lees hier ook meer over de verkoudheid bij je baby.

Baby hoesten : wat kun je doen?

Het is over het algemeen een kwestie van uitzieken. Maar er zijn wel een aantal dingen die het hoesten kunnen verminderen of de pijn kunnen verlichten:

  • Lucht de kamers goed. Frisse lucht geeft minder prikkels. Zorg dat er niet gerookt wordt in het huis
  • Vanaf dat een baby 6 maanden oud is, kun je hoestsiroop geven tegen het hoesten
  • Geef baby’s onder de 1 jaar geen honing tegen een zere keel. Dat lijkt een goed idee, maar daar kan je baby ziek van worden
  • Zorg wel dat je baby genoeg blijft drinken. Geef het af en toe extra theelepeltjes met bijvoorbeeld thee of water
  • Warme melk kan zorgen voor extra slijmvorming, dat geef je dus beter niet als remedie
  • Hoesten gaat vaak samen met neusverkoudheid. Zorg ervoor dat je baby vrij kan ademen door de neus. Geeft het neusdruppels of neusspray voor baby’s (zoutoplossing)
  • Bekijk ook de tips bij een verkoudheid bij je baby

Baby hoesten : wanneer naar de dokter?

In de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over. Stelregel (bij alles): vertrouw je het niet, ga naar de huisarts! Daarnaast geldt:

Bij koorts (hoger dan 38 graden) bij baby’s onder de 3 maanden
Bij forse benauwdheid of een piepende ademhaling
Wanneer je baby suf is
Wanneer je baby veel minder drinkt
Wanneer het ontroostbaar is
Wanneer de hoestbuien weken tot maanden aanhouden

Bekijk ook onze andere artikelen over bijvoorbeeld het RS virus, verkoudheid bij een baby of koorts.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: