Rode schilferige plekken, bijvoorbeeld op de wangen van je baby? Grote kans dat je baby of kindje last heeft van Atopisch eczeem, ook wel Dauwworm genoemd. Ongeveer 1 op de 5 baby’s of kinderen krijgt hier last van. Kinderen groeien hier na een jaar of drie overheen. Wat is het, hoe herken je het en wat kun je doen tegen Atopisch eczeem bij je baby?

Atopisch eczeem baby: wat is het?

Het is een chronische huidziekte die vaak voorkomt bij baby’s. Het ontstaat bij een baby meestal tussen de 1 en 4 maanden.

Atopisch eczeem baby : wat zijn de symptomen?

Je baby heeft last van een rode schilferige huid, vaak met jeukende plekken. Er kunnen bultjes of vochtige plekken ontstaan.

Atopisch eczeem baby : wat is de oorzaak?

Of je baby last krijgt van eczeem is vaak erfelijk bepaald. Meestal komt het te voorschijn bij een lage weerstand, ziekte, vermoeidheid of stress. In minder dan 5% wordt het Atopisch eczeem veroorzaakt door een voedselallergie. Wanneer de huid van je baby droog is, is de kans groter dat het last krijgt van eczeem. De huid van je baby droogt uit door veelvuldig wassen met (heet)water en zeep producten. Ook door kou, wind of temperatuurschommelingen kan de huid van je baby uitdrogen. Vaak krijgt je kindje dan ook last wanneer het weer omslaat, bijvoorbeeld in de herfst en de winter.

Atopisch eczeem baby : wat kun je eraan doen?

Voorkom een droge huid

Was minder vaak, minder warm en met minder agressieve middelen. Zeep producten tasten het huidvet aan, waardoor de huid sneller uitdroogt. Was je baby maximaal 2 keer per week in een lauw bad. Je hebt speciale vettende hypo allergene badolie voor baby’s.

Smeer je baby in met creme en zalf.

Je smeert ’s avonds een vette basis zalf, dat is vetter van structuur en trekt minder goed in. Gebruik bijvoorbeeld een vaseline lanette crème. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Laat je daar altijd even goed adviseren.

Bekijk ook de tips bij dit artikel over eczeem.

Atopisch eczeem : wanneer ga je naar de huisarts?

Heeft je baby er veel last van en helpen bovenstaande tips niet? Ga dan eens langs de huisarts en bespreek de  mogelijkheden. Hormoonzalf is een optie, wanneer je het niet te lang gebruikt. Een paar dagen smeren, zou niet schadelijk zijn en de jeukende plekjes reduceren. Ga je het echter langer gebruiken dan  kan je baby last krijgen van bijwerkingen. Een dunnere huid is het gevolg van langdurig smeren en wanneer je het lange tijd gebruikt zou het ook schadelijk zijn voor de groei van je baby. Laat je goed informeren over de voor -en nadelen.

Delen: