Oh jee, wat zijn dat nu voor bultjes? Heeft je baby nu een soort witte smeer op zijn hoofd? En wat zijn dat voor krasjes op de wangen? Een nieuwe wereld vol babykwalen gaat er voor je open.
Wat zijn de meest voorkomende babykwaaltjes in het 1e levensjaar? En belangrijker, wat kun je eraan doen? Ze zijn gelukkig vaak onschuldig, maar het is wel handig als je weet wat het is en wat je er aan kunt doen.
Wat zijn de veel voorkomende babykwaaltjes?
Baby Acne
Binnen enkele weken na de geboorte ontstaan vaak pukkeltjes in het gezicht van je baby. Ze zien eruit als jeugdpuistjes. Huh? Dat is toch iets voor de pubertijd? Nope, het wordt veroorzaakt door de hormonen die nog in het lichaam zitten vanuit de tijd dat je baby in je buik zat. Ook hier geldt dat het een onschuldige aandoening is. De pukkeltjes verdwijnen binnen een paar weken vanzelf. En je baby heeft er verder geen last van.
Heeft je baby al vrij snel na de bevalling pukkeltjes? Zien de pukkeltjes eruit als lichtgele of witte bultjes en voelen ze vast aan? Zitten ze ook op de schouders, in de hals en misschien wel hele lichaam? Dan heeft je baby een ander type Baby Acne, namelijk ENT. Ook dit is onschuldig en gaat vanzelf over.
Berg
Vettige gele korstige schilfers op het hoofdje van je baby. Het zit vaak op de hoofdhuid maar kan ook op het voorhoofd, tussen de ogen, de oren, naast de neus zitten. Het is ook een onschuldige veel voorkomende huidkwaal bij kinderen tot 1 jaar. Het is niet besmettelijk en je kunt, als het je stoort, nog best wat doen om Berg te verminderen.
Darmkrampjes
Ligt je baby vaak te kronkelen of is het huilerig na een voeding? Super zielig, het heeft waarschijnlijk last van darmkrampjes. Een veel voorkomende en vaak onschuldige kwaal. De darmen zijn nog niet volledig ontwikkeld en hebben last van het verwerken van voedsel.
Diarree
Heeft je baby meer dan 3 keer waterige dunne ontlasting in de luier? Dan heeft het diarree. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een maagdarminfectie en gaat vanzelf weer over. Jonge baby’s kunnen snel uitdrogen dus let goed op de symptomen en zorg altijd dat je baby genoeg vocht binnen krijgt. Je baby moet meerdere plasluiers per dag hebben.
Ga altijd langs de huisarts als je te weinig plasluiers hebt, je baby koorts heeft of ook spuugt en het langer dan 2 dagen aanhoudt.
Eczeem
Je baby heeft jeuk en kan zo onrustig worden. Ook ’s nachts. Je herkent het aan een rode schilferige huid, soms met bultjes of met vocht gevulde blaasjes. Het is een vervelende huidaandoening die bij 1 op de 10 baby’s voorkomt. Soms al wanneer je baby 3 maanden oud is.
Hoesten
Baby’s zijn tot wel 10 keer per jaar verkouden en daar hoort vaak hoesten bij. Het lijkt soms wel of je baby chronisch hoest. Het hoesten heeft een functie, het maakt de luchtwegen vrij. Op zich is het dus goed, alleen het kan wel vervelend zijn voor je baby. Wat kun je doen?
Koorts
We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden. Heb je een baby jonger dan 3 maanden? Neem dan altijd contact op met de huisarts. Koorts is overigens niet altijd slecht. Het is een teken dat je lichaam een bacterie of virus aan het bestrijden is. De lichaamstemperatuur van een baby kan snel oplopen. Houd de koorts regelmatig in de gaten en zorg dat je kindje voldoende vocht binnen krijgt.
Ga ook altijd langs de huisarts als de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt of als je baby ook minder alert, benauwd is of niet genoeg drinkt.
Krentenbaard
Krentenbaard is een onschuldige, zeer besmettelijke en vervelende ontsteking van de huid. Het begint vaak met rode vlekjes of bulttjes en later blaasjes. Wanneer deze opengaan ontstaan er honinggele korsten. Het gaat vanzelf over maar dan duurt het misschien wel 3 weken. Je kunt beter even naar de huisarts gaan voor zalf of tabletten.
Kwijlen
Rond de 10 weken begint je baby al kauwend en sabbelend de wereld en objecten te ontdekken. Het kauwen activeert de speekselklieren waardoor het enorm kan beginnen te kwijlen. Verschoon je baby regelmatig als het natte kleren heeft en leg een slabbetje of doekje onder de kin om het kwijl op te vangen. Is de huid geïrriteerd door de nattigheid? Smeer het dan in met vaseline.
Luieruitslag
Een van de meest voorkomende babykwaaltjes. Vurige rode billetjes. Rode, schrale en soms kapotte billetjes. Onschuldig maar wel erg vervelend. Je kunt gelukkig een hoop doen om de luieruitslag snel te verminderen.
Netelroos of galbulten
Netelroos, galbulten of urticaria komt vaak voor bij baby’s en kinderen. Met name wanneer zij tussen de 1 en 4 jaar oud zijn. Het is een veelvoorkomende onschuldige, niet besmettelijke maar vervelende huidaandoening. Het is een allergische reactie en lijkt op een brandnetel reactie op de huid.
Ooievaarsbeet
Rode of roze vlekken, meestal op het hoofd, in de nek of op de oogleden. Een veelvoorkomende (ca 30%) onschuldige huidkwaal bij baby’s. De vlekken zitten er vanaf de geboorte en zijn verder niet dik of gezwollen. Je baby heeft er ook geen last van. Meestal verdwijnen de plekken met de tijd. In 95% van de gevallen verdwijnen de plekjes in het gezicht binnen een jaar. In de nek blijven ze vaak nog wat langer aanwezig.
Ontstoken oog
Grote kans dat je baby vlak na de geboorte al last heeft van ontstoken oogjes. Dit komt doordat de traanbuisjes nog smal zijn of verstopt zitten. Over het algemeen is er sprake van een onschuldige conjunctivitus. Bekijk wat je eraan kunt doen.
Meer over ontstoken oogjes bij je baby>
RS Virus
Bijna iedere baby krijgt dit besmettelijke virus in meer of mindere mate. Het lijkt op een verkoudheid maar is een infectie van de mond of keel. Het kan zich ontwikkelen tot een infectie van de longen en bronchiën. Het virus komt het meeste voor in de herfst en kan ook leiden tot een ziekenhuisopname. De kans hierop is het grootste bij baby’s tot 6 maanden.
Spruw
Heeft je baby witte plekken in de mond of een witte tong? Is het niet van de melk, want het is niet weg te vegen? Is je baby ook wat huilerig en drinkt het misschien minder goed. Dit komt doordat het kan jeuken en pijn kan doen. Grote kans dat het Spruw heeft. Een gistinfectie van het mondslijmvlies. Makkelijk te behandelen met de juiste methode.
Spugen na de voeding
De meeste baby’s spugen een beetje na de voeding. Het rustig laten drinken, zodat er minder lucht ingeslikt wordt, kan helpen. Probeer bij flesvoeding ook eens een andere speen met kleinere gaatjes of neem ruim de tijd voor de voeding. Laat de fles niet in 1 teug leegdrinken.
Spuugt je baby grote hoeveelheden uit met maagzuur? Dan heeft je baby waarschijnlijk last van reflux. De sluiting tussen de slokdarm en de maag zijn nog niet voldoende ontwikkeld. Bespreek bij veelvuldig spugen met je huisarts wat je kunt doen. Houd het gewicht van je baby goed in de gaten en zorg dat het wel voldoende vocht binnen krijgt en houdt.
Verkoudheid
Een baby wordt vaker en sneller verkouden. Het heeft nog geen goed werkend immuunsysteem en is dus nu ook vatbaarder voor een verkoudheid. Daarnaast zijn de luchtwegen, de keel en neus nog erg nauw, dus ook sneller verstopt.
De meeste kraambezoekers weten dat ze niet moeten komen als ze verkouden zijn. Toch kan het nooit kwaad om even te informeren.
Verstopping
Het kan buikkrampen hebben en het poepen gaat moeilijker (je baby loopt knalrood aan) of kan zelfs pijn doen. Je baby heeft last van verstopping oftewel obstipatie. Dit komt vaak voor bij de verandering van voeding en bij flesvoeding. Beperk de mate waarin je veranderingen doorvoert en controleer eventueel de verhouding van poeder en water van je flesvoeding. Ook kan het komen door de hardheid van het water. Probeer eens zachter flessenwater te geven in de flesvoeding: bijvoorbeeld van Evian.