De eerste tandjes bij je baby, hoe leuk! Het luidt (bijna) een nieuw tijdperk in: knabbelen in plaats van sabbelen. Is je baby rond de 6 maanden? Gaat je baby plots meer kwijlen dan normaal? Heeft het een beetje rode wangetjes? Spuitluiers? Grote kans dat het de eerste tandjes krijgt. Gemiddeld komt het eerste tandje bij een leeftijd van zo’n zes maanden door.

Tandjes baby: wanneer komen de eerste tandjes?

In feite heeft je baby alle tanden al, alleen zitten ze nog verstopt onder het tandvlees.

Gemiddeld is een baby zes maanden oud wanneer het eerste tandje doorkomt. Maar zoals dit altijd bij gemiddelden werkt: het kan dus ook eerder (bijvoorbeeld al bij 4 maanden) of veel later zijn, zelfs pas na de eerste verjaardag. Gemiddeld komen de tandjes tussen de 4 en 7 maanden. Je peuter heeft een volledig melkgebit met kiezen en tanden wanneer het zo’n drie jaar oud is. Een melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen. Dit houdt je kindje totdat het weer tanden gaat wisselen vanaf zo’n jaar of zes.

Tandjes baby : in welke volgorde?

Meestal komen eerst de onderste centrale snijtanden door, gevolgd door de bovenste centrale snijtanden.

In onderstaand schema van tandarts.nl kun je zien wanneer de tanden en kiezen gemiddeld doorkomen en gewisseld worden.

Wanneer eerste tandjes?

Eerste tandjes baby : wat zijn de symptomen?

Niet iedere baby heeft evenveel last van het doorkomen van de tanden. De meeste last wordt ervaren bij het eerste tandje en de eerste kies. Sommige baby’s zijn een beetje hangerig terwijl anderen dagenlang huilerig zijn. De klachten verdwijnen weer zodra het tandje zijn weg door het tandvlees heeft gevonden. Er zijn nooit echt wetenschappelijk bewezen verbanden aangetoond tussen de symptomen en het doorkomen van de tandjes. Maar je baby kan last hebben van deze veelgehoorde klachten:

 • Huilerig/ Hangerig
 • Verhoging/ Koorts
 • Rode uitslag op de billetjes: Luieruitslag
 • Diarree/ spuitluiers
 • Rode wangen
 • Wrijven over de wang en het oor
 • Kwijlen
 • Bijtbehoefte
 • In de mond stoppen van het vuistje
 • Verminderde eetlust
 • Slechter slapen
 • Zichtbaar knobbeltje onder het tandvlees

Eerste tandjes baby : wat kun je doen? 

Gelukkig kun je wel iets doen om het leed van je baby te verzachten bij doorkomende tandjes:

De (koel)bijtring

Let er bij de aanschaf van een bijtring op dat deze verschillende structuren heeft. Zo kan je baby verschillende druk uitoefenen. Ook heb je bijtringen die je in de koelkast kunt leggen. Zo verzacht het de pijn door de verkoeling.

Homeopathische middelen

Bijvoorbeeld de druppels van Chamodent van VSM

Koud eten en drinken

Geef je baby koude melk of water. Dit heeft een verkoelend effect. Dit geldt ook voor yoghurt of koude appelmoes. Wanneer je baby of peuter er klaar voor is, kun je ook koud ijs of frozen yoghurt geven.

Masseer het tandvlees

Ga heel zachtjes, met lichte druk, met je vinger of met de bolle kant van een lepeltje over het tandvlees en maak cirkelvorminge bewegingen.

Kinderparacetamol

Bij verhoging kun je een paracetamol (zetpil) geven. Let wel op de juiste dosering en overleg eventueel met je huisarts of je het kan gebruiken.

Geneesmiddel Dentinox met lidocaïne

Dit is een geneesmiddel en kun je bij de drogist of apotheek krijgen. Het bevat lidocaïne en verdooft het tandvlees.

En nu? Tandenpoetsen!

Zodra het eerste tandje is doorgekomen, start je met het poetsen van dit tandje. De tanden zijn nu extra kwetsbaar omdat het tandglazuur nog niet is uitgehard. Maar natuurlijk poets je niet zoals je dat bij jezelf doet. Lees de tips hoe je het beste de nieuwe tanden van je baby kunt verzorgen. Wist je dat je vanaf nu tot en met het tiende jaar van je kind moet meepoetsen. Vanaf dan is je kind pas echt zelf in staat om de eigen tanden te poetsen.