Wanneer een baby de fles weigert, raken veel ouders in paniek. Niet zo gek, je wil graag dat je baby voldoende voeding binnenkrijgt. Vanaf het moment dat je baby geboren is, staat het belang van de voeding voorop. Non stop wordt er gekeken naar het gewicht van je baby en de hoeveelheid voeding die je baby binnenkrijgt. Wanneer je baby goed drinkt, doe je het voor je gevoel als moeder goed en vice versa. Grote stress dus, wanneer de voeding even minder loopt. Wat kun je doen wanneer je baby de fles weigert?
Baby weigert fles : wat zijn de oorzaken?
Wanneer je borstvoeding geeft en later een keer de fles wilt geven (of de borstvoeding volledig wilt afbouwen), komt het geregeld voor dat een baby de fles weigert. Je baby wil niet uit de fles drinken. Een paar mogelijke oorzaken:
Baby weigert de fles onder tijdsdruk
Je baby moet wennen aan de fles en het liefste op een hele rustige ongedwongen manier. In de praktijk komt het geregeld voor dat moeders pas twee weken voor het einde van hun zwangerschapsverlof gaan oefenen met de fles. En dan ligt er dus druk op. Want je baby moet over twee weken uit die fles kunnen drinken! Je baby voelt die druk (of stress) haarfijn aan en dat werkt averechts. Begin dus op tijd! Start wanneer je baby 4 weken of 5 weken oud is.
Baby weigert de fles bij papa
Maandenlang heeft de baby dag in, dag uit met de mama doorgebracht. Als moeder kun je als het ware lezen en schrijven met je baby. De papa heeft gevoelsmatig vaak op de tweede plaats gestaan voor de baby. De mama had het meeste tijd en deed het liefste vaak ook veel zelf. Zij kon immers door ervaring alles sneller, beter of wist meteen wat er aan de hand was met de baby. En de baby reageert ook direct op mama’s aanwezigheid, is het onrustig dan hoeft de moeder het nog maar op te pakken en het is vaak weer stil. Daarnaast beschikken de moeders over de borstvoeding, dus is het ook niet zo gek dat dit zich zo ontwikkelt. Vaders hebben dat over het algemeen wel snel gezien en nemen automatisch wat afstand. Totdat ze dus die fles kunnen gaan geven. Vol enthousiasme, met de baby op de arm en dan… weigert de baby de fles. Dat voelt als een afwijzing. En dat is niet leuk, daar nemen vaders dan ook snel afstand van. De moeder troost, soms ook met het geven van de borst. En dat houdt het proces in stand.
Baby weigert de fles door stress
Je baby ervaart jouw stress. Ben je druk, gespannen, moet de fles even snel gegeven worden. Moet je baby altijd perse die fles helemaal opdrinken. Krijgt het nu kunstvoeding in plaats van afgekolfde moedermelk? Dan drinkt het waarschijnlijk ook minder. Er is dus ook een verschil tussen de fles helemaal weigeren of minder drinken dan je verwachting. Op het pak kunstvoeding staat dat je baby een bepaalde hoeveelheid moet drinken, maar wanneer het altijd borstvoeding gewend is, zal het zeker in het begin minder cc drinken. Dat is normaal. Maar dat moet je maar net weten!
Baby weigert de fles door een negatieve associatie
Het kan zijn dat je baby de fles een keer kreeg aangeboden bij een hard geluid, dat het geschrokken is. Je hoeft dat zelf helemaal niet eens te hebben gemerkt. Of dat de melk bijvoorbeeld net een keertje te heet was. Die negatieve associatie met de fles moet weer omgevormd worden tot iets positiefs.
Baby weigert de fles door een medische oorzaak
Een heel klein percentage van de baby’s heeft een medische oorzaak waardoor het niet of moeilijker uit de fles kan drinken. Denk hierbij aan een te korte tongriem of een scheefstand van het mondje. Vermoed je dit, dan kun je bij de huisarts terecht. Zij zal je doorverwijzen naar een pre verbaal logopediste of naar de kno arts om de te korte tongriem te laten verhelpen.
Baby weigert fles : wat kun je doen?
Een paar tips voor als je baby de fles weigert. Ook hier geldt weer, iedere baby is anders. Probeer uit wat voor jouw baby het beste werkt. Probeer het ook niet allemaal tegelijk uit, dan raakt je baby overprikkelt.
Andere fles proberen?
Wanneer je start met de fles geven, is het misschien even zoeken naar een geschikte fles. Je hebt verschillende modellen en er is niet 1 model dat succes garandeert voor alle baby’s. Hier geldt helaas echt dat je moet uitproberen wat voor jouw baby het beste werkt.
Begin op tijd!
Start op tijd met oefenen met de fles. Begin wanneer je baby zo’n week of vier of vijf oud is. Aan deze tip heb je natuurlijk niets, wanneer je dit later leest. Maar dan weet je het voor een eventuele volgende baby, vriendinnetjes of collega’s. Vertel het verder!
Neem de tijd
Neem zelf ook de tijd om de fles te geven. Zorg voor een relaxte sfeer. Zit je goed? Ben je ontspannen. Kijk naar je baby en geniet van dat moment in plaats van te stressen of het wel genoeg binnenkrijgt of dat je zo direct nog van alles moet gaan doen.
Begin met kleine hoeveelheden
Start met drie of vier keer per week zo’n 30 cc met de fles te geven. Eventueel geef je eerst de borst en daarna de fles of andersom. Dat kun je uitproberen wat voor jullie het beste werkt.
Houd de speen van de fles even in je beha
Dan heeft de fles jouw vertrouwde geur.
Maak van de fles een speeltje
Laat je baby al eens met een lege fles spelen in de box. Verpak de fles in aluminium folie zodat het glinstert en geluid maakt wanneer je baby drinkt. Zo krijgt je baby een positieve associatie met de fles.
De fles geven bij de grote honger of juist niet
Probeer deze verschillende momenten uit.
Maak van het moment een feestje
Loop eens rond met het geven van de fles. Zing een liedje. Laat merken dat je rustig bent en dat je baby alle tijd heeft om te drinken. Zorg voor een positief gevoel.
Dring het niet op
Soms staat het huilen je nader bij dan het lachen. Je baby moet leren die fles leeg te drinken. Per slot van rekening moet jij over afzienbare tijd aan het werk. Je bent geneigd de fles op te dringen aan je baby. Die inhoud er bij wijze van spreke in te kijken. En iedere keer die fles opnieuw aan te bieden. Dat werkt niet.
Laat de vader de fles geven wanneer de moeder niet in de buurt is
Of een neutraal persoon als de oma’s. Deze zijn vaak rustig, zijn vol zelfvertrouwen en dat voelen de baby’s aan.
Geef het flesje in de Maxi-Cosi
Een vertrouwde en geborgen omgeving. Dit wordt op kinderdagverblijven vaak toegepast wanneer het geven van de fles nog niet vanzelf gaat.
Breek niet de wil van je baby
Soms krijg je advies om gewoon de fles aan te blijven bieden wanneer je baby de fles weigert: “Uiteindelijk zal je baby hem dan wel pakken als het zo veel honger heeft.” Dat is niet de manier. Je breekt hiermee de wil van je baby en dat is nooit de bedoeling (toch?). Wanneer je kijkt naar achterliggende oorzaken, is het breken van de wil niet de oplossing. Je moet het drinken uit de fles ombuigen van iets negatiefs, naar iets positiefs. Je baby de geborgenheid, tijd en ruimte geven om hier aan te wennen. Wanneer je hier actief en op een liefdevolle manier de tijd voor neemt, komt het zeker goed!
Lees ook de andere artikelen van Wendy:
Wendy Seelen.
Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.