Je baby is 1 jaar oud. Baby af, dreumes is de nieuwe bijnaam! Buiten dat dit een mijlpaal is, wordt het nu nog leuker om met je dreumes te spelen. Wat kun je dan voor leuke spelletjes doen met je dreumes?  Vanaf 1 jaar oud begint je dreumes te lopen, de wereld te ontdekken en leert steeds meer oorzaak en het gevolg in te zien. Opnieuw een leerzame tijd, waarbij je dreumes zich in razendsnel tempo ontwikkelt en de interactie met de ouders super belangrijk is voor deze ontwikkeling.

Dreumes spelletjes (vanaf 1 jaar oud)

Het blijft nu niet meer bij Kiekeboe baby spelletjes. Het grote spelen kan nu steeds meer beginnen!

Dreumes spelletje 1 : Huis spelen

Bouw een huisje of een hut. Denk hierbij aan een grote doos of bouw een hut van kussens en lakens. Maak een ingang. Doe het zelf voor, hoe je naar binnen en naar buiten gaat. Druk op de onzichtbare bel of klop op de deur. Je zult zien dat je dreumes het na gaat doen.

Dreumes spelletje 2 : Telefoneren

Je dreumes ziet jou misschien wel hele dagen bellen. Prachtig vindt hij het om ook een speelgoedtelefoon te hebben en dit na te doen. Heb je geen speelgoedtelefoon? Geen nood, een klein doosje heeft hetzelfde effect, wanneer je het even voor doet. Zorg voor een fun factor door rare stemmetjes te gebruiken in jullie telefoongesprek.

Dreumes spelletje 3 : Muziek maken

Hier moet je wel voor in de stemming zijn. Geef je dreumes bijvoorbeeld een paar pannen en pollepels en het heeft een eigen drumstel. Je dreumes houdt van muziek maken. Jij ook?

Dreumes spelletje 4 : Wc rol

Pak een lege oude wc rol. Zet het op het oortje van je dreumes en zeg er dingen in met een grappig stem. Wissel dit af, nu is het zijn beurt! Het ontwikkelt zo de taal door je na te praten en speelt met de stem.

Dreumes spelletje 5 : Tellen

Tel met je dreumes de tenen en vingers. Maar ook bijvoorbeeld de boterham stukjes, de treden van de trap, de auto’s enzovoort. Niet dat je dreumes direct mee kan leren tellen naar honderd, maar het leert al wel de cijfers te benoemen. Net zoals het andere woorden leert, door ze bijvoorbeeld aan te wijzen.

Dreumes spelletje 6 : Haal spelletje

Geef je dreumes de opdracht om iets te pakken en te komen brengen. “Pak de bal en breng het naar x”, “Zoek je schoenen en zet ze bij x”. Applaudisseer wanneer het gelukt is. Je dreumes houdt nog steeds van applaus en complimentjes. Het leert met dit spel de taal, het opvolgen van aanwijzingen en om iets zelf te doen. Breng er een beetje plezier in, door ook grappige aanwijzingen te geven. Bijvoorbeeld, “Pak je jas en leg het op mijn hoofd.”

Dreumes spelletje 7 : spelen met een bal(lon)

Spelen met een bal, plezier gegarandeerd. Je kunt de bal rollen, er tegenaan slaan, schoppen (wanneer je dreumes kan lopen) en gooien. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tennisbal, een kinderbal of een ballon. Een ballon is natuurlijk het zachtste en kan niet zo veel kapot maken. Deze kan echter wel stuk gaan, dus laat je dreumes nooit alleen met een ballon.

Dreumes spelletje 8 : bellen blazen met een rietje

Ja, het wordt een kliederboel. Maar dit weegt wel op tegen het plezier. Leer je dreumes door een rietje te blazen in een glas water. Zo leuk al die bellen!

Dreumes spelletje 9 : gekken bekken trekken

Je dreumes houdt ervan om gek te doen en je te imiteren. Ga voor je dreumes zitten en trek gekke bekken of doe een gorilla na. Je zult zien dat ze moeten lachen en je na gaan doen.