Een box is een ideale uitvinding wanneer je je baby even veilig weg wilt leggen. Zeker wanneer je nog wandelende peuters of huisdieren in huis hebt rondlopen. Je baby ligt lekker bij je in de buurt, kan je horen en jij kan even die was of strijk doen (of gewoon een boekje lezen). Je hoeft overigens niet persé een box te kopen, het is alleen wel praktisch. Hoe zorg je dat je baby veilig in de in box ligt of speelt?

Vanaf wanneer mag je baby in de box?

Je baby mag je direct in de box leggen. De bodem van een box is verstelbaar. Wanneer je baby nog klein is, staat de bodem in de hoogste stand. Daar kun je je baby dan heel gemakkelijk op leggen. Het grote voordeel is dat je je baby overdag in de box kan leggen en ’s avonds in het eigen bedje. Zo leert je baby direct een dag en nacht ritme.

Vanaf 3 maanden is het goed om je baby in de box te leggen.

Voor de 3 maanden is het ook goed natuurlijk, maar vanaf 3 maanden is het aangetoond dat het voor je baby de ontwikkeling stimuleert. Je baby kan zich lekker bewegen en spelen in de box. Geef je baby wat zachte speeltjes of hang een mobiel boven de box waar hij of zij lekker naar kan kijken. Dit stimuleert verschillende zintuigen en motoriek die zo dus goed kunnen ontwikkelen. Stimuleer ook het opheffen van het nekje door je baby regelmatig op de buik te leggen. Blijf er dan altijd wel bij!

Wanneer laat je de bodem zakken van de box?

Zodra je denkt dat je baby zich binnenkort kan optrekken, laat je de bodem zakken. Ook dan is het nog een heerlijke speelplek voor je kindje. Zeker wanneer jij even in huis bezig bent, kun je met een gerust hart even de kamer uit. Zorg er natuurlijk wel voor dat je baby geen gevaarlijke dingen binnen handbereik heeft. Ook laat je je baby niet alleen op de buik liggen wanneer het nog niet terug kan rollen.

Waar moet je op letten rondom de veiligheid bij een box?

  1. Zet de box op een veilige plek: niet te dicht bij een verwarming, zet dingen die er makkelijk in kunnen vallen weg, niet bij een raam dat open kan en ook niet bij dingen die je baby als het wat groter is, vast kan pakken en aan kan trekken. Vraag het voor de zekerheid even aan de kraamhulp of het een veilige plek is, wanneer je twijfelt.
  2. Check of alles goed vast zit en goed uitgeklapt is. Check bij een netbox, of er geen gaten in zitten.
  3. Wanneer je baby wat groter is en kan klauteren, leg je geen spullen in de box die je baby als opstapje kan gebruiken.
  4. Voordat je baby zich kan optrekken of staan, zet je de bodemplaat naar beneden.
  5. Een box is ook een ideale bewaarplek voor al dat speelgoed. Maar leg er niet te veel in, dat is gevaarlijk voor je baby.

Wat is een veilige box?

In Nederland worden alleen boxen verkocht die voldoen aan de veiligheidseisen. Dus je kunt met een gerust hart een box kopen, puur op het uiterlijk en wat er in jullie kamer past. Koop je een tweedehands box? Let dan op de volgende dingen:

  1. Is het een stabiele box? Wanneer de constructie wiebelt wanneer je eraan rammelt, is deze niet stabiel.
  2. Wordt de bodemplaat versteld met gereedschap en moet deze aangedraaid worden? Dan is het een stevige constructie.
  3. Wanneer de box wielen heeft, moeten deze te blokkeren zijn.
  4. De afstand tussen de spijlen moet tussen 4,5 en 6,5 centimeter zijn. Dit zorgt ervoor dat je baby niet klem kan komen te zitten.