Zo gauw je het over baby’s hebt, vliegen de fabels je om de oren. Wat een onzin wordt er allemaal verteld! En dat blijft niet beperkt tot de oudere generatie. Wat blijkt, wij nemen het allemaal lekker over. Een paar veel voorkomende voorbeelden:

Je kunt baby’s verwennen met aandacht

Welnee, zeker niet in het begin. Dat is een bakerpraatje van de oude generatie. “Ga vooral niet direct naar je baby als het huilt. Dan verwen je hem te veel. Dan weet hij dat hij zijn zin krijgt wanneer hij huilt en dan gaat hij vaker huilen.” Dat is dus niet waar! Tot 6 maanden zeker niet. Pas vanaf 6 maanden gaat je baby verbanden leggen. Huilen is het enige communicatiemiddel van je baby. Het is compleet van jou afhankelijk en en geeft op die manier aan dat er iets is. Of dat nou aandacht, eten of een vieze luier is. Het is juist belangrijk dat hij zich veilig voelt en dat er op hem gereageerd wordt. Dus knuffel en bied troost!

Het is direct hevige liefde op het eerste gezicht met je baby

Bij de moeders vaak wel eerder dan bij de vaders. Maar het hoeft dus niet. En dat is niet erg. Voel je er niet schuldig over. Het is heel normaal dat je even moet wennen. Natuurlijk voel je verwondering en kijk je naar dat mini mensje dat op jullie lijkt. Bij de moeder en de baby komt direct het knuffelhormoon Oxytocine vrij wanneer het na de geboorte op de borst wordt gelegd. Dat bespoedigt het “bonding” proces. Daardoor gaat het waarschijnlijk ook nog sneller dan bij de vaders.

De liefde groeit en snel! Per minuut, uur en dag. Het groeit naar een nog nooit eerder ervaren gevoel van onvoorwaardelijke liefde. Ook bij de vaders. Hoe lang dat duurt, is bij iedereen verschillend.

Pasgeboren baby’s kunnen niets zien

Baby’s kunnen vanaf de geboorte wel zien. Weliswaar een beetje wazig, maar ze kunnen je wel zien! Ze onderscheiden vooral licht en donker en zien nog geen kleuren. Daarom worden je tepels dus ook donkerder tijdens de zwangerschap. Dan kan de baby ze goed vinden. Baby’s kunnen gefascineerd kijken naar contrasten. Wanneer je goed oplet zie je de iris soms schokkerig bewegen. Dat komt doordat de baby nog geen volledige controle heeft over de oogspieren. Recent onderzoek laat zien dat baby’s vanaf twee weken al iets van kleuren kunnen zien.

Baby’s hebben geen knieën 

Serieus? Wat denk jezelf? Natuurlijk hebben baby’s wel knieën, alleen het bestaat nog uit zacht kraakbeen. Ze zijn nog zacht zodat ze meegroeien met de groeispurts.

Wanneer baby’s veel huilen is er altijd iets ernstigs aan de hand

Nee hoor. Ze willen misschien wel aandacht of ze voelen zich oncomfortabel. Maar het hoeft niet direct te betekenen dat ze ziek zijn. Sterker nog, echt zieke baby’s hebben vaak minder energie om veel te huilen. Wat kun je doen:

  • Controleer de luier
  • Voel of hij koorts heeft
  • Ligt hij niet te kronkelen?
  • Heeft hij eten gehad?
  • Is er geen uitslag te zien?

Is dit allemaal gecheckt? Troost je baby. Word zelf ook rustig. Baby’s voelen namelijk jouw rust of stress en nemen dat over. Bekijk ook Mijn baby huilt: wat nu?