Een baby en muziek is een goede combinatie. Het is goed voor de herkenning, taalontwikkeling en algemene ontwikkeling in de verschillende levensfasen van je kindje. Al vanaf het prille begin, wanneer je baby kan horen in de zwangere buik, reageert je baby op muziek. Je baby wordt rustig of begint juist vrolijk te trappelen in je buik. Niet zo vreemd dus dat ongeveer 80% van de vrouwen van nature zingt tegen haar zwangere buik. En ook na de zwangerschap is muziek luisteren of maken goed voor je baby! Hoe zit dat dan precies?
Baby muziek : goed voor de ontwikkeling!
Er zijn een aantal bewezen voordelen voor het laten luisteren naar of het maken van muziek:
- Al in de zwangerschap, zodra het gehoor van je baby ontwikkeld is, wordt je baby lekker rustig of juist actief van muziek
- Na de bevalling zal je baby de liedjes herkennen en daar rustig van worden. Handig toch!
- Baby’s genieten van muziek
- Van muziek leert je baby goed luisteren (en dan wordt hier niet bedoeld naar jou luisteren, maar de ontwikkeling van het gehoor)
- Het goed leren luisteren is op zijn beurt weer goed voor de taalontwikkeling
- Wanneer je baby iets ouder is (vanaf 6 maanden) kan het al zelf “muziek” gaan maken. Door zelf muziek proberen te maken moeten de twee hersenhelften gedwongen samenwerken. Dat is weer goed voor de leercapaciteit van je kindje.
Baby muziek: welke muziek speel je dan?
Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op baby’s. De resultaten lopen nogal uiteen maar baby’s vinden rustige, klassieke of smooth jazz muziek in ieder geval prettig. Door het luisteren naar kinderliedjes leren ze al iets van de taal, nog voordat ze kunnen praten. Ze leren op die manier woorden en klanken kennen.
Wordt je baby slimmer van klassieke muziek?
Er werd in het verleden gezegd dat wanneer je je baby naar klassieke muziek liet luisteren, dit een positief effect had op het IQ. Dit werd het Mozart effect genoemd. Onderzoekers lieten baby’s naar Mozart muziek luisteren en zagen een stijging van het IQ met 8 tot 9 punten. Dit was echter geen lange termijn effect. Daarnaast zagen onderzoekers dezelfde resultaten bij het luisteren naar een verhaal. De conclusie moet dus bijgesteld worden, het aandachtig luisteren naar muziek of een verhaal maakt de hersenen actief waardoor er betere prestaties behaald worden.
Kinderen en muziek maken
Al eerder werd genoemd dat muziek maken goed is voor de ontwikkeling. Als baby zijnde beperkt zich dit muziek maken tot het slaan op een trommeltje of iets dergelijks. Zodra je kindje wat ouders is kun je het maken van muziek echt gaan stimuleren. Je kindje gebruikt hierbij twee hersenhelften. Het moet goed luisteren naar de klanken, het traint de motoriek en daarnaast moet er ook gekeken worden om de noten te kunnen lezen. Muziek bestaat vaak uit patronen, je kindje leert dus al vroeg om patronen te herkennen. Handig, want patronen komen overal terug, op school en later in het werkzame leven. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die muziekles hebben gehad, beter kunnen switchen tussen verschillende taken, makkelijker problemen kunnen oplossen en sneller informatie kunnen verwerken.