Heerlijk de zon schijnt, lekker op pad samen met je baby. Maar dat betekent wel dat je op moet passen. De huid van je baby is erg kwetsbaar, het heeft nog geen pigment. Je baby heeft nul bescherming tegen de zon. Opgelopen zonneschade bij een baby of een jong kind stapelt zich op en geeft een aanzienlijk hoger risico op de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd. Dit komt omdat de huid van jonge kinderen de schade minder goed kan herstellen. Oppassen dus!

Baby en de zon : haat liefde verhouding

Het verbranden is gevaarlijk maar de zon (of daglicht) is ook weer goed voor je baby. Door zonlicht wordt vitamine D aangemaakt wat de botopbouw van je baby bevordert. Een soort haat liefde verhouding dus. Zorg dat je daarom goed voorbereid naar buiten gaat.

Baby en de zon : hoe voorkom je zonneschade

Insmeren met zonnebrand voor baby’s

Ga je naar buiten? Smeer je baby 20 minuten van tevoren in met een zonnebrand speciaal voor baby’s. Deze zijn hypo-allergeen en hebben een hoge factor. Check of de zonnebrand beschermt tegen zowel UVA als UVB straling.

Smeer ook wanneer je baby alleen in de schaduw ligt. Ook daar komen namelijk de schadelijke uv-stralen. Gebruik minimaal factor 30 of factor 50. Smeer je baby om de twee uur opnieuw in en/ of wanneer het in het water is geweest. Koop ieder seizoen een nieuwe zonnebrand. De bescherming veroudert, ook wanneer je fles in de zon ligt.

Smeer royaal en smeer extra op de neus, oren, voeten en nek.

Houd je baby zo veel mogelijk uit de zon

Het advies van de KWF Kankerbestrijding is om baby’s tot 1 jaar helemaal uit de zon te houden. De uv-straling is het sterkste in de middag tussen 12 en 15.00 uur. Dat weet je waarschijnlijk inmiddels wel. Maar wist je ook dat op dagen dat het niet zo warm is, je baby kan verbranden. Zelfs in de schaduw, daar komt namelijk nog steeds 80% van de straling. En ook op bewolkte dagen in de zomer neemt de zonnestraling maar met 35% af. Wist je trouwens dat de uv-stralen ook door glas heen gaan? Je baby kan dus zelfs in de auto verbranden.

Zonwering voor de kinderwagen en de Maxi Cosi

Je kunt parapluutjes kopen van uv-werend materiaal voor aan je kinderwagen of buggy. Gebruik liever geen doek om je baby af te schermen, daardoor kan het in de kinderwagen te heet worden voor je baby. Ook niet met een lichte doek.

Wist je dat je je Maxi Cosi kunt pimpen met een leuke zonnehoes in verschillende kleuren en designs? Bijvoorbeeld deze van Ukje.

Maxi Cosi zonnehoes

Zonnehoedje voor je baby

Geef je baby een zonnehoedje of petje. Het liefste van uv-werend materiaal en anders van koel katoen. Het dragen van een zonnehoedje beschermt je baby direct tegen een zonnesteek. Probeer er eentje te vinden met een klepje of “afdakje” waardoor ook de ogen beschermd worden tegen de zon.

Zonnebril voor je baby

Klinkt leuk, maar vaak werkt dit niet. De meeste baby’s trekken al snel de zonnebril van hun hoofd. Vandaar de tip om een zonnehoedje of pet te nemen met een klep. Heb jij het geluk dat je baby de bril wel ophoudt? Zorg dan voor een bril met het CE keurmerk gevolgd door een cijfer 2 of 3. Dit geeft aan dat het beschermt tegen matig tot helder, fel zonlicht.

Laat je baby nooit alleen in de auto in de zon

Denk je even snel een boodschap alleen te doen? Een baby alleen in de auto laten zitten, in de zon, is levensbedreigend. De auto temperatuur loopt sneller op dan je denkt. Ieder jaar belanden er hierdoor een paar kinderen in het ziekenhuis.

Trek je baby uv-werende of licht katoenen kleding aan

Zorg dat je baby met zo min mogelijk huid direct met de felle zon in aanraking komt. Trek bijvoorbeeld een katoenen t-shirtje of een rompertje met lange mouwen aan. Dit laat nog wel uv-stralen door, dus wanneer de zon schijnt heb je nog wel een zonnebrandcreme nodig voor onder het shirtje. Katoenen kleding beschermt met ongeveer factor 10, wanneer het droog is. Nat maar met factor 2. Wil je op save spelen dan koop je uw-werende kleding voor je kindje.