Je baby voelen bewegen in de buik is een wonderlijk gevoel. Daarnaast is het, wanneer je zwangerschap wat verder is gevorderd, een maatstaf of het goed gaat met je baby. Je baby krijgt namelijk voeding en zuurstof via de placenta. Wanneer deze minder goed werkt, kan de conditie van je kindje achteruit gaan en gaat het minder bewegen.

Je krijgt aan het einde van de zwangerschap van je verloskundige regelmatig  de vraag of je je baby goed voelt bewegen. Maar wat is dat dan? Je baby goed voelen bewegen? Wanneer ga je überhaupt je baby voelen bewegen en wanneer trek je aan de bel?

Wanneer voel je je baby bewegen in de buik?

Je voelt je baby voor het eerst (bij een eerste zwangerschap) gemiddeld rond de 18 tot 20 weken bewegen. Eerst heel zachtjes met een soort kriebeltje dat door je buik beweegt of kleine plopjes waarvan je misschien denkt dat het je darmen zijn. Naarmate de dagen verstrijken zullen de bewegingen steeds sterker worden.

Ben je al een keertje eerder zwanger geweest, dan voel je je baby waarschijnlijk al iets eerder bewegen, soms al wel rond de 16 weken.

Wanneer kan je partner je baby voelen bewegen?

Dit is meestal rond de 28 weken zwangerschap. Je baby heeft krachtige bewegingen, duwt, schopt en port. De meeste baby’s bewegen in de middag en de avond. Vanaf 28 weken zwangerschap ontwikkelt je baby ook een vast slaap en wakker patroon. Een baby slaapt meestal zo’n 20 tot 40 minuten, soms een uur. Maar niet langer dan anderhalf uur. Op die slaapmomenten beweegt je baby (bijna) niet.

Ontwikkeling baby beweging in de buik

Vanaf 16 – 20 weken voel je zelf je baby zachtjes bewegen. De bewegingen worden steeds krachtiger. In week 28 kan je partner de bewegingen waarschijnlijk ook voelen. Het aantal bewegingen neemt nog toe tot ongeveer week 32. Vanaf dan neemt de bewegingsvrijheid in de buik langzaam af door de groei van je baby.  In de laatste weken van je zwangerschap voel je meer het schuiven van je baby van de ene naar de andere kant.

Beweegt je baby voldoende?

Het aantal bewegingen is lastig aan te geven. Je hebt drukke en minder drukke baby’s. Leer het aantal bewegingen van je baby goed kennen gedurende de zwangerschap, wanneer je het gevoel hebt dat het minder is dan normaal, neem je contact op met je verloskundige.

Baby beweegt minder

Wanneer neem je contact op met de verloskundige als je je baby minder voelt bewegen?

Wanneer je 24 weken zwanger bent en je je baby nog niet hebt gevoeld.
Wanneer je tussen de 24 en 28 weken zwanger bent en je twijfelt of je je baby wel voldoende voelt.
Ben je 28 weken of langer zwanger?  Je moet nu je baby regelmatig kunnen voelen. Ga eens op je linkerzij liggen, in deze houding is de doorbloeding van de placenta het beste. Je zou nu je baby in twee uur tijd minimaal 10 keer moeten voelen bewegen. Twijfel je of denk je dat de bewegingen minder krachtig zijn? Neem direct contact op met de verloskundige of gynaecoloog. Wacht geen dag.

Bovenal, wanneer je het niet vertrouwd, neem altijd contact op met de verloskundige!