Lekker op vakantie, voetjes in het zand en heel, heel, heel misschien wel een boekje lezen als je dat is gegund. Alleen eerst nog even de trip naar je vakantiebestemming. Het reizen kan soms best wel even pittig zijn met een (paar) ongeduldige kleintje(s) op de achterbank (of in het vliegtuig). En geef hen eens ongelijk, ze hebben geen flauw idee waarom ze zo lang stil moeten zitten, vijf minuten is voor hun gevoel al een uur, het is saai en en ze hebben tomeloos veel energie. Dus zorg voor wat vertier en bereid je trip even voor.

De leukste spelletjes voor in de auto

Je kunt ze natuurlijk 10 uur achter een tablet zetten of dvd’s laten kijken. We weten allemaal dat dat pedagogisch niet helemaal verantwoord is, maar het kan zo maar even handig zijn. Buiten dat het niet helemaal verantwoord is, werkt het vaak niet goed. Je kunt er ook al een beetje een eerste vakantiedag van maken. Hoe? Probeer niet te veel te haasten en probeer te genieten van de spelletjes die je met je kindjes kunt doen.

Magnetisch tekenbord

Uren tekenplezier met het magnetisch tekenbord zonder dat je hele auto onder de vlekken zit. Zijn ze het tekenen beu? Dan kun je het interactief maken door er een raad spelletje van te maken. Wat teken ik? Een magnetisch tekenbord vind je bijvoorbeeld hier.

Maak samen een verhaal

Laat je creativiteit de vrije loop met je kinderen en verzin samen een verhaal. Om de beurt vertel je een zin en zo ontstaat er een mooi uniek verhaal. Beren die omvallen, tegen elkaar aanbotsen of een scheetje laten, leveren natuurlijk gegarandeerd een lachsessie op bij de peutertjes.

Ik zie, ik zie

Wat jij niet ziet en het is…. All time favorite!

Luisterboeken

Ok, dit gaat misschien ten koste van je eigen vakantiemuziek. Maar wat is erger, 3 uur frustratie en zeurende kinderen of rustig naar een sprookje luisteren?

Maak een plattegrond

Van de route die je gaat rijden. Laat je kindje dingen die het ziet, tekenen op de kaart.

Spelletjes voor pit stops

Het is wel verstandig als je af en toe minimaal een kwartiertje stopt wanneer je een lange rit gaat maken. Even de benen strekken en je kids speeltijd gunnen. Het is wel handig dat je dan een plekje zoekt waar ze een beetje vrij kunnen bewegen zonder dat je iedere minuut bang hoeft te zijn dat ze onder een auto lopen. Ga je bijvoorbeeld naar Frankrijk of Spanje? Dan heb je hier al 10 kindvriendelijke stopplekken met speeltuinen langs de franse snelweg. Heb je een parkeerplaats zonder speeltuin, zorg dan voor je eigen spelletjes. Wat kun je doen?

Stoepkrijt

Laat ze de stoep bij de parkeerplek helemaal onder kliederen, daarna handjes wassen en hup weer in de auto.

Bellenblaas

Heb je een beetje een rustige plek waar ze kunnen rennen? Laat ze bellen blazen en erachteraan rennen. Let wel even op dat ze bellenblaas vriendelijke kleding aanhebben, oftewel iets dat echt vies mag worden. Bellenblaas kan hele gemene vlekken geven (= kleren weggooien in het ergste geval)

Tikkertje

Oud en vertrouwd, maar blijft altijd een succes. Ook voor de ouders fijn om even het bloed in je benen goed te laten stromen.

Verrekijker of vergrootglas

Maak er een wedstrijdje van, wie het meeste vogels of het meest bijzondere item uit de natuur kan spotten. Zorg dat je voor je kids een kinderverrekijker of vergrootglas mee brengt. Vaak ook leuk te gebruiken op je vakantie bestemming.

En verder?? Succes, oordoppen mee, focus op het einddoel en daarna vakantie!!!