De Apgar score wordt direct na de bevalling bij je baby afgenomen om te kijken of je baby gezond is en of je baby zich goed ontwikkelt in die eerste minuten na de geboorte. Dit doet de verloskundige (kinderarts of gynaecoloog) direct na de geboorte (1 minuut) en herhaalt dit na 5 en soms na 10 minuten nogmaals wanneer de test bij 5 minuten nog een lage score gaf.

Apgar score : wat is het?

Het is een test voor het beoordelen van de gezondheid van een pasgeboren baby. De test is ontwikkeld in 1952 door Dr. Virgina Apgar.

Apgar score : wat wordt er getest?

In de korte test worden de volgende 5 aandachtsgebieden bekeken:

Ademhaling
Pols (hartslag)
Spierspanning
Aspect/ Kleur van de huid
Reactie op prikkels

Apgar score : hoe werkt het?

Op de 5 afzonderlijke punten kan een score 0, 1 of 2 behaald worden. Een 0 score is niet goed en 2 is het maximale. Er kan dus maximaal 10 worden behaald. De ademhaling en de pols (hartslag) zijn de belangrijkste scores. Zoals je kunt zien is het belangrijk dat je baby direct huilt en dat het een hoge hartslag heeft. Een baby heeft overigens nog een veel hogere hartslag dan wij als volwassenen.

Apgar0 punten1 punt2 punten
AdemhalingGeenZwak huilen, onregelmatigGoed doorhuilen
Pols (hartslag)GeenMinder dan 100 per minuutMeer dan 100 per minuut
SpierspanningSlapBeetje beweging, matige spierspanningActieve beweging, sterke spierspanning
Aspect/ kleur van de huidGehele lichaam blauw of bleekArmen en benen blauwGehele lichaam roze van kleur
Reactie op prikkelsGeenReactie, maar niet huilenHuilen

De Apgar score: wanneer is het goed?

Een score tussen de 7 en 10 is goed. Meestal scoort een baby bij de eerste test lager dan bij de volgende twee testen. Zeker wanneer het een zware bevalling is geweest, zul je zien dat je baby wat lager scoort (tussen de 4 en 6) maar dat dit bij de tweede of derde test al weer hoger is. Het kan zijn dat de baby even in de couveuse moet of andere medische hulp nodig heeft. Wanneer je baby tussen de 0 en 3 punten scoort wordt er direct ingegrepen. Je baby zal aan de beademing gaan of bijvoorbeeld een hartmassage krijgen. Waneer je baby dan bij de volgende test weer beter scoort, is dat een gunstig teken.

Oorzaak lage Apgar score

Een lage Apgar score wordt meestal veroorzaakt door een zware bevalling. En dan met name de laatste persfase waarbij de baby zuurstoftekort oploopt. Dit gaat meestal al snel weer beter bij de tweede test, 5 minuten na de geboorte.

Apgar score betrouwbaar?

Dit is een beetje dubbel. De Apgar score wordt wel in heel Nederland toegepast omdat het een snelle manier is om de gezondheid van de baby te beoordelen. Echter is de score beoordeling subjectief, dat betekent dat de ene verloskundige een 7 als totaal score heeft en de ander misschien wel een 6.

De Apgar score geeft aan hoe levendig je baby is na de bevalling. Het zegt verder niets over eventuele aandoeningen.