Zo leuk, met een Doppler (zoals de Angelsound) kun je tijdens je zwangerschap op ieder moment luisteren naar je baby in de buik. Je hoeft dus niet meer te wachten tot de afspraak met de verloskundige. Maar is het gebruik van zo’n Angelsound wel veilig? En waarvoor gebruik je het?

Doppler (Angelsound) : wat is het?

De Angelsound is een apparaatje dat je tijdens de zwangerschap op de buik zet en waarmee je kunt zoeken naar het geluid van het hartje van je baby. Het werkt op basis van geluidsgolven. Meestal kun je vanaf 14 weken het hartje van de baby horen kloppen met de Doppler. Het was vroeger enkel beschikbaar voor verloskundigen. Nu kun je deze apparaatjes dus ook zelf aanschaffen. Ze worden ook wel Doppler of Doptone genoemd.

Angelsound of Doppler : is het gebruik veilig?

Hier wordt druk over gespeculeerd. Feit is dat er nooit wetenschappelijk is aangetoond dat het kwaad kan, maar er is ook nooit aangetoond dat het langdurig blootstellen van je baby aan de straling geen kwaad. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze apparaatjes enkel gebruikt werden bij de bezoeken aan de verloskundigen. Nu kun je dus als je wilt iedere dag op bank gaan zitten luisteren. De vraag is of dat goed is. Verloskundigen en gynaecologen raden het gebruik van de Dopplers af omdat het dus niet duidelijk is wat de schadelijke gevolgen zijn bij veelvuldig en langdurig gebruik

Een ander punt is dat het gebruik van zo’n Angelsound je onzeker kan maken of je juist geruststelt op momenten dat dit niet zou moeten. Zeker in het begin van je zwangerschap is het best even zoeken naar het hartje van je baby. Je vindt het geluid van het hartje misschien niet of je zit een uur met de Doppler op je buik. Vanaf de 28e week van je zwangerschap zou je iedere dag beweging moeten voelen. Het gebeurt dan dat vrouwen zich geruststellen met de Angelsound doordat zij wel een hartje horen kloppen.

Angelsound (Doppler) gebruiken : een paar richtlijnen

Ga je de Angelsound, ondanks dat het afgeraden wordt, toch gebruiken?

  • Matig het gebruik. Ga niet iedere dag een uur op de bank zitten luisteren.
  • Realiseer je dat je aan het begin van de zwangerschap het hartje niet altijd direct zult vinden. Blijf dan ook niet uren proberen maar wacht een week
  • Voel je na 28 weken je baby niet iedere dag, ga altijd naar de verloskundige!
  • Wanneer je een volle blaas hebt, zul je het hartje sneller horen. Het vocht geleidt de geluidsgolven
  • Het is geen garantie op gezondheid. Realiseer je dat een verloskundige ook naar andere dingen luistert (dus niet alleen of het hartje van je baby klopt maar ook hoe het klopt)