Een ALTE bij een baby is een onverwacht plotseling optredende ogenschijnlijke levensbedreigende situatie bij een van te voren kerngezonde baby. Het komt bij 0,6 op de 1.000 baby’s voor. Gelukkig niet veel dus, maar het is wel erg belangrijk dat je het herkent én dat je kunt handelen wanneer het gebeurt. Zonder adequaat handelen kan een Apparent Life Threatening Event (ALTE) levensbedreigend zijn voor je baby. Wat is het precies, hoe herken je het en wat kun je doen wanneer het jouw baby overkomt?
ALTE bij baby’s: wat is het?
ALTE is de afkorting van Apparent Life Threatening Event en komt voor bij kinderen van 0 tot 2 jaar. Van het het een op het andere moment bevindt je kindje zich plotseling in een ogenschijnlijk levensbedreigende situatie. Een episode duurt meestal één tot maximaal enkele tientalen minuten. Snel en adequaat handelen is van levensbelang. Na een ALTE lijkt het vaak alsof er niets is gebeurd. Het gebeurt dan ook vaak dat hevig geschrokken ouders eenmaal in het ziekenhuis met een gezonde baby op de arm binnenkomen, terwijl zij net het schrikbeeld van een bijna doodervaring op hun netvlies hebben staan. Na onderzoek vindt de desbetreffende arts vaak geen onderliggende oorzaak of medische afwijkingen.
ALTE bij baby’s : hoe vaak komt het voor?
Het komt bij 0,6 van de 1.000 baby’s voor. Kinderen die vroeg geboren zijn hebben meer kans op een ALTE dan voldragen baby’s. Het komt het vaakst voor bij baby’s tot 3 maanden, met een piek rond de 8 weken.
ALTE en wiegendood
Een ALTE heeft net als wiegendood geen medische oorzaak. Het is ook een onduidelijk verschijnsel dat optreedt bij baby’s. Meestal in het eerste jaar, een enkele keer in het tweede levensjaar. Na uitgebreid onderzoek kan er nog geen duidelijk verband gevonden worden tussen ALTE en wiegendood. Er is geen significant bewijs dat een baby die aan wiegendood overleden is, ook een ALTE heeft gehad of dat een baby met een ALTE een hogere kans heeft op een wiegendood.
ALTE bij baby’s: wat zijn de symptomen?
Een baby met een ALTE lijkt plotseling levenloos. De baby wordt bleek, blauw/ grijs, slap (weinig tot geen spierspaning) en ademt niet meer (of niet merkbaar). Het feit dat je kindje blauw of bleek wordt, betekent dat de ademhaling is verstoord. Het is zaak om dit zo snel mogelijk weer te activeren.
ALTE bij baby’s: wat kun je doen?
Het is belangrijk direct te handelen. Je pakt je kind op en begint met stimuleren. Dit doe je door zachtjes op de rug te kloppen, te wrijven of echt heel zachtjes te schudden. Let er wel op dat je niet hard gaat schudden, dat veroorzaakt ander letsel, een jonge baby heeft al snel een hersenschudding of erger. Houd je kindje ondersteboven, of leg het met het buikje op de onderarm en klop zachtjes op de rug. Wanneer je kindje blauw ziet, start je direct de reanimatie. Bel 112 of rijd naar het ziekenhuis en spreek je vermoeden van een ALTE uit.
ALTE bij baby’s : wat is de behandeling?
Nadat je kindje weer bij is gekomen en weer gezond lijkt, wordt het vaak alsnog 48 uur ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Je kindje krijgt monitorbewaking om te kijken of er geen andere medische oorzaak aan ten grondslag ligt. Voor de ouders is dit vaak ook een geruststellend idee en geeft het weer wat meer vertrouwen om je kindje mee naar huis te nemen.
ALTE bij baby’s en het vervolg
Meestal is de baby na een ALTE weer net zo gezond als ervoor. Een ALTE is vaak ook eenmalig.