En dan is het weer voorjaar en barst de natuur uit zijn voegen. Bomen komen weer in blad, de vogels vliegen af en aan om nestjes te bouwen en in de vijvers en de sloten zwemmen weer de jonge eendenkuikentjes. De winterjassen kunnen de kast in en het lijkt wel of je overal dikke buiken ziet.

Alles en iedereen lijkt vruchtbaar.

Wanneer het bij jullie niet gemakkelijk gaat om een kindje te krijgen kan dat behoorlijk confronterend zijn.
Omdat we prima kunnen voorkomen om zwanger te raken gaan we er vaak gemakkelijk van uit dat als we stoppen met voorbehoedsmiddelen, dat we dan snel zwanger zijn. Dat is lang niet altijd het geval. Wist je dat 1 op de 6 stellen vruchtbaarheidsproblemen heeft?
Waar je ook niet op rekent is dat het nog mis kan gaan wanneer je zwanger bent. Ja, je weet dat het voorkomt, maar je hebt meestal geen idee hoe vaak, én je hebt vaak geen idee van de impact die een miskraam heeft tot het je zelf overkomt.

Als je kinderwens niet gemakkelijk wordt vervuld, heeft dat veel impact.

Wanneer de meeste mensen om je heen gemakkelijk kinderen lijken te krijgen en druk zijn met hun kleintjes en zwangerschappen, kun je je heel alleen voelen. Nog los van alle kleine confrontaties met hun geluk die voor jou heel pijnlijk kunnen zijn. Niet dat je hen het geluk niet gunt, maar je wilt zelf ook zo graag!

Wanneer je omgeving zich niet bewust is van de moeite die jullie ervoor moeten doen, maken ze misschien wel opmerkingen over wanneer er bij jullie nu een kindje komt. Ook dat doet pijn.
Hoe je daarmee omgaat hangt natuurlijk van jezelf af. Wat deel je met wie? Het valt vaak niet mee om met je omgeving om te gaan, maar realiseer je dat door het stil te houden je jezelf ook steun ontzegt.

Of je nu moeilijk zwanger wordt of dat je zwangerschap uitloopt op een miskraam, wanneer het maar niet lukt maakt dat je onzeker.
Je kunt je voelen alsof je lichaam je in de steek laat. Daar komt nog bij dat je je vaak schuldig voelt.

Los van de confrontaties met je omgeving heeft het ook impact op je relatie. Je merkt dat het niet vanzelfsprekend is dat je elkaar goed kunt steunen, je hebt immers ook te maken met je eigen pijn en verdriet. Het is een enorm spannende tijd waarin gemakkelijk irritaties ontstaan en jullie relatie op de proef kan worden gesteld.

Gaat het vervullen van je kinderwens bij jullie niet vanzelf?

Gun jezelf dan ondersteuning en praat erover. Met vrienden, familie of juist met een onafhankelijke ‘buitenstaander’.
Juist met iemand die iets verder weg staat praat je soms net iets makkelijker. Je hoeft dan geen rekening te houden met hoe je dingen verwoord of met gevoelens van anderen, enkel die van jezelf.
Lijkt het jou fijn om eens te praten zonder belemmeringen? Zoek dan psychosociale begeleiding. Het liefst nog voordat je helemaal vastzit, je kunt dan even goed een steuntje in de rug gebruiken. Zij kunnen je ook vanuit ervaring handvatten geven om hiermee om te gaan.

Lees ook mijn andere artikelen:

Irene Otto

Irene Otto helpt in haar praktijk vrouwen die een miskraam (of meerdere) hebben gehad of ervoor hebben moeten kiezen om de zwangerschap af te breken, om die ervaring te helen. Ze helpt je anders omgaan met je emoties zodat je op een positieve manier weer vooruit kunt in je leven, als een versie 2.0 van jezelf.

Op www.praktijkjanna.nl lees je meer over haar persoonlijke manier van begeleiden.