Je bent alleen en krijgt een baby. Met een beetje voorbereiding kun je het jezelf al een stuk makkelijker maken als alleenstaande moeder.
Alleenstaande moeder en een baby een paar tips
Tijdens de zwangerschap
Jij bent straks verantwoordelijk, dus ook financieel. Dat betekent vaak dat er gewerkt moet worden. En dat heeft als consequentie dat de opvang zeker op tijd geregeld moet zijn. Bedenk hoe je dit in kunt vullen, met familie, een gastouder of bijvoorbeeld een creche. Regel dit zo vroeg mogelijk in je zwangerschap. Er bestaan voor creches best vaak lange wachtlijsten.
Denk vooruit
Leer scenario denken. Bedenk vooraf wat je doet als het even niet zo loopt zoals je hoopt. Stel je krijgt bijvoorbeeld een complicatie tijdens de bevalling. Een keizersnede. Dan kun je die eerste weken nog niet zo veel. Zorg voor een back-up plan. Is er iemand die je kan helpen? Welke dingen kun je uitbesteden? Zorg voor een goedgevulde diepvries en zorg dat je voor de eerste periode al de boodschappen behalve de versproducten in huis hebt.
Maar ook voor iets later. Wat als je kindje straks een keer ziek is (baby’s zijn in het eerste jaar best vaak ziek, zeker wanneer ze naar de opvang gaan). Wat kun je dan regelen? Kun je zelf makkelijk vrij nemen? Of heb je misschien iemand in de buurt die ook kan oppassen? Creëer alvast een netwerk om je heen van mensen die je willen helpen. Denk aan familie, vrienden maar ook mensen die in de buurt wonen zijn goud waard. Iedereen wil een alleenstaande moeder graag helpen.
De bevalling
Een bevalling is een heftige en bijzondere ervaring. Het kan fijn zijn dat er iemand vertrouwds bij je is, die je kan steunen of mee wil puffen. Bedenk of je dit zou willen en wie dit dan zou kunnen zijn. Het kan ook zijn dat je dit helemaal niet ziet zitten, maar dat er wel iemand bij je is zodra de baby geboren is. Diegene is dan bijvoorbeeld wel in huis of op de gang in het ziekenhuis.
Vraag om hulp
Dit is misschien nog wel het lastigste. Zeker in deze tijd, waarin vrouwen vinden dat ze alles wel alleen kunnen doen. Maar je hoeft niets te bewijzen, vraag gewoon om hulp. Je zult zien dat iedereen het fijn vindt om iets voor je te kunnen doen. Wist je dat in andere culturen vrouwen de eerste weken ontheven worden van alle huishoudelijke taken? Deze worden opgepakt door vrienden, buren en familie. Dus gooi je trots over boord en vraag (en accepteer) hulp! Iedereen zal je graag helpen.
De kraamtijd
Ervan uitgaande dat je thuis bent, heb je recht op kraamzorg. Maar een kraamzorg is er enkel een paar uurtjes overdag. Het is fijn wanneer er ook ’s nachts iemand bij je is. Zeker die eerste week. Misschien heb je wel een keizersnede en ben je behoorlijk beperkt in wat je kunt doen. Het is sowieso fijn om iemand bij je te hebben waar je mee kunt praten en je gevoel kunt delen. Waarmee je kunt overleggen wanneer je een keer onzeker bent en die je kan helpen met de praktische dingen.
Je hebt echt mensen om je heen nodig die eerste weken. Zo kun jij je concentreren op de verzorging van je baby en je herstel. Koken, wassen, strijken, boodschappen dat soort praktische dingen kunnen en willen mensen om je heen graag van je overnemen.
Praktische tips voor alleenstaande moeders en baby’s:
Deze tips gelden eigenlijk voor iedereen, maar zijn extra handig wanneer je een alleenstaande moeder bent.
Neem een bedje op je eigen slaapkamer.
Je hebt tegenwoordig ook van die handige aanschuifbedjes: Co sleepers. Zo hoef je ’s nachts niet je bed uit en ligt je baby wel veilig en makkelijk in een apart bedje tegen dat van jou aan.
Heb je een huis met een etage?
Zorg dat je ook beneden voldoende verschoningsspullen hebt liggen zodat je niet iedere keer de trap op hoeft.
Boodschappen thuis laten bezorgen
Geen gesleep met boodschappen. Laat ze thuis bezorgen of regel iemand die de boodschappen voor je wilt doen. Leg aan het einde van je zwangerschap al een voorraadje aan met spullen die je sowieso nodig hebt.
Koken
Vraag anderen die eerste weken voor je te koken. Een ovenschotel is zo gemaakt. Het is handig als je een gezonde maaltijd even kunt opwarmen. Leg aan het einde van je zwangerschap een diepvries collectie aan van je favoriete maaltijden. En wanneer je weer begint met koken, kook je voor een paar dagen.
Geef borstvoeding
Wanneer het geven van borstvoeding lukt, is dit ideaal. Het is kant en klaar, hebt het altijd bij de hand en je hoeft er ’s nachts niet uit om een fles te gaan maken.
Goede oppas
De eerste zes maanden kan je baby eigenlijk overal makkelijk mee naartoe. Maar het is wel handig om een goede oppas in de buurt te hebben. Heb je middelbare scholieren in de buurt wonen of misschien een oudere dame? Je hebt in diverse steden ook 24/7 nanny’s. Mocht je een keer een nacht goed door willen slapen of je hebt misschien wel nachtdiensten? Bedenk ook altijd even wat je doet als de oppas onverhoopt niet kan. Wat dan?
Sporten
Vind je het fijn om te sporten? Zoek een sportschool met oppas of start met bijvoorbeeld yoga met de baby.
Belangrijkste is dat jezelf overeind blijft!
Wat heb jij nodig om ook te ontspannen? Dat heb je nodig! Wanneer je in je eentje verantwoordelijk bent als alleenstaande moeder is dat best heftig. Aan de ene kant is het ook wel lekker duidelijk, jij bent verantwoordelijk en jij bent degene die beslist. Er is geen verwachting naar een ander. Alleen je staat dan wel altijd “aan.” Je kunt minder terugvallen op iemand anders, je kunt minder overleggen. Het is dan dus eigenlijk nog belangrijker dat je ook tijd voor je eigen ontspanning inbouwt.
Lees ook mijn andere artikelen:
Wendy Seelen.
Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.