Ben je ongepland zwanger? Dan ben je niet alleen. Ieder jaar wordt de zwangerschap door zo’n dertigduizend vrouwen bewust vroegtijdig beëindigd. Dit kan onder andere door een abortuspil. Hoe dat werkt lees je hier.

Abortuspil : Wat is het?

Het is normaal gesproken lichamelijk gezien een vrij eenvoudige methode om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De abortuspil kun je innemen en wekt een miskraam op. Het zijn eigenlijk twee soorten pillen. De eerste pil (Mifegyne) stopt de aanmaak van het zwangerschapshormoon en zorgt ervoor dat de baarmoederhals soepeler wordt. Na 24 tot 72 uur breng je de tweede soort pillen (Cytotec) inwendig in de vagina in. Deze zorgen ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken. De embryo wordt dan afgestoten.

Abortuspil : tot wanneer?

Tot 9 weken zwangerschap kun je de abortuspil nemen. Deze negen weken tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit gaat dus sneller dan je denkt, de eerste vier/ vijf weken ben je vaak al voorbij op het moment dat je erachter komt. Na deze negen weken kun je kiezen voor een “klassieke” abortus.

Abortuspil : hoe kom je eraan?

Je gaat langs bij een abortuskliniek of bij de huisarts. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan heb je toestemming nodig van een ouder of wettelijk voogd. Ben je langer dan 6 weken zwanger (gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie) dan heb je vijf dagen wettelijke bedenktijd. Dat betekent dat je de pil niet direct meekrijgt, maar na vijf dagen weer terug moet komen.

Abortuspil : hoe werkt het?

Je komt op consult bij de arbortuskliniek of bij de huisarts. Deze zal polsen of je het heel zeker weet, de zwangerschapstermijn bepalen en beoordelen of je in aanmerking komt voor de abortuspil. Ben je langer dan zes weken zwanger, dan moet je na 5 dagen nog een keertje terugkomen vanwege de wettelijke bedenktijd.

Je ontvangt en neemt de eerste pil bij de afspraak. Je bent zo’n twee uur in de kliniek. Na 24 tot 72 uur plaats je thuis de andere pillen diep in je vagina. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken en dat de embryo wordt afgestoten. Dit gebeurt in 80% van de gevallen binnen 4 tot 6 uur. Vaak heb je dan wat bloedverlies en buikpijn. Met dat bloedverlies komt ook de embryo naar buiten. Deze zie je meestal niet of je ziet een heel klein blaasje.

Abortuspil : wat zijn de bijwerkingen?

Je kunt de volgende lichamelijke klachten ondervinden na het innemen van de abortuspil:

  • Bloedverlies: vaak heviger dan een normale menstruatie. Het duurt meestal een paar dagen
  • Krampen in de buik
  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Winderigheid

Naast de lichamelijke klachten kun je het emotioneel ook nog best zwaar vinden. Ook al kies je er zelf bewust voor. Kijk ook eens bij het FIOM voor hulp en ervaringsverhalen na een abortus.

Abortuspil : hoe effectief is het?

Wanneer de pillen volgens de gebruiksaanwijzing zijn ingenomen, is dit net zo effectief als een zuigcurretage. De kans dat het niet goed gaat, is zeer klein.

Abortuspil : nazorg

Na het innemen van de abortuspil staat je baarmoedermond nog een beetje open of is in ieder geval nog een stukje breder. Je kunt vanwege infectiegevaar daarom beter even wachten met:

  • Seks
  • Tampons
  • Zwemmen of baden
  • Vaginale douche

Voor de zekerheid doe je na 3 weken nog een zwangerschapstest. Wanneer deze onverhoopt positief is of je ervaart nog klachten, ga je het beste even langs de huisarts of de abortuskliniek. Meestal krijg je rond die tijd sowieso een nacontrole.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: