Overweeg je een abortus? Ben je ongewenst zwanger of wil of moet je om een andere reden je zwangerschap beëindigen? Bijvoorbeeld omdat er iets niet goed is met de gezondheid van je baby? Dan wil je graag weten hoe dit verloopt. Tot wanneer kun je een abortus bijvoorbeeld laten doen? Hoeveel dagen bedenktijd heb je en waar kun je dit laten doen? Hoe lang duurt het herstel en kan dit volledig anoniem?
Abortus : wat is het?
Een abortus is het voortijdig afbreken van een zwangerschap door een medische ingreep. Iedere vrouw in Nederland heeft het recht om een zwangerschap af te breken. Per jaar worden er circa 27.000 abortussen uitgevoerd in Nederland.
Abortus : tot hoeveel weken?
Je mag in Nederland je zwangerschap afbreken tot 24 weken zwangerschap, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Na 24 weken zwangerschap is je baby levensvatbaar. Artsen houden vaak 22 weken aan omdat er een zekere kans is dat de zwangerschap op twee weken fout is berekend.
Abortus : hoe gaat dat precies?
Hoe het precies verloopt is afhankelijk van de duur van de zwangerschap. De duur van je zwangerschap wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Je krijgt een intakegesprek bij de kliniek of het betreffende ziekenhuis. Tijdens dat gesprek wordt je gevraagd wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was en waarom je een abortus wilt.
Ben je nog maar net zwanger, 16 dagen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, dan kan de abortus direct uitgevoerd worden. Dat noemen ze een overtijdsbehandeling. Ben je langer zwanger, dan geldt de wettelijke bedenktijd van 5 dagen. Een abortus is niet zo maar iets, het is een moeilijke en emotionele beslissing. Zeker wanneer je een kloppend hartje op een echo heb gezien.
De behandeling na de bedenktijd is afhankelijk van de duur van je zwangerschap:
Tot 7 weken zwangerschap: 3 weken overtijd
Tot 7 weken kun je een abortuspil nemen. Dit houdt in dat je eerst een pil slikt waardoor de aanmaak van het zwangerschapshormoon stopt. Na twee of drie dagen neem je de volgende pil die de “miskraam” opwekt.
Wat voel je van de abortuspil?
Je krijgt (hevige) buikkrampen en verliest de vrucht bij een bloeding. Je kunt ook last hebben van diarree en misselijkheid. Dit kan een paar uur duren.
Tot 10 weken zwangerschap: 6 weken overtijd
Tot ongeveer 10 weken zwangerschap wordt een zuigcurettage uitgevoerd. De baarmoedermond wordt verdoofd na het plaatsen van een eendebek. Daarna wordt de baarmoedermond iets opgerekt waarna een plastic buisje naar binnen wordt gebracht. Hiermee wordt de baarmoeder leeg gezogen. Het duurt ongeveer 5 tot 15 minuten.
Wat voel je van een abortus door een zuigcurettage?
De behandeling is niet helemaal pijnloos. Je voelt een vrij heftige menstruatiekramp. Na de behandeling moet je nog even blijven liggen. De verpleegkundige controleert daarna je bloedverlies en je buikkramp voordat je naar huis mag. Daarna moet je nog even rustig aan doen en heb je een gewone tot iets hevigere menstruatiekramp.
Abortus vanaf 11 weken zwangerschap
Je bent langer zwanger, de vrucht is groter waardoor de ingreep zwaarder wordt. Vanaf 11 weken wordt de vrucht met instrumenten verwijderd en daarna wordt je baarmoeder leeg gezogen. De ingreep duurt zo’n 45 minuten. Soms krijg je vantevoren medicijnen om de baarmoedermond zachter te maken waardoor deze makkelijker open gaat.
Abortus : wat zijn de gevolgen?
Een abortus vergt nogal wat van je. Niet zo zeer lichamelijk, maar psychisch wel. Ook al heb je je besluit weloverwogen gemaakt en voelt dit als de juiste beslissing, achteraf kan het je zwaar vallen. Kruip na thuiskomst op de bank of in bed en praat met anderen over je gevoel en je ervaringen. Schrijf het van je af, bijvoorbeeld in een brief naar je kindje. Kom je met je gevoel in de knoop? Bespreek dit dan met je huisarts. Je kunt ook kijken voor meer informatie op de website van het FIOM.
Je krijgt soms ook pijnstillers en antibiotica mee tegen de pijn en mogelijke infecties.
Na een abortus kun je gewoon weer zwanger worden.
Abortus : waar kun je dit laten doen?
Je kunt terecht bij een van de abortuscentra (klinieken) in Nederland en bij sommige ziekenhuizen die daar toestemming voor hebben gekregen. Een overzicht vind je op de website van de NVGA. De anonimiteit wordt in de klinieken gewaarborgd, niemand hoeft te weten dat jij dit doet. De meeste van deze klinieken voeren alleen een abortus uit tot 12 weken. Wanneer je in het ziekenhuis een abortus ondergaat, heb je een doorverwijzing nodig van de huisarts en worden de kosten vergoed door je verzekeraar. Die kosten zijn dan ook zichtbaar op je vergoedingenoverzicht.
Mag je iemand meenemen naar de abortus?
Ja dat kan. Het is juist prettig om het niet alleen te hoeven doen.
Abortus : wat zijn de kosten?
Woon of werk je in Nederland dan worden de kosten vergoed vanuit de Kaderwet VWS-subsidies en kost het je niets. Onderga je de behandeling in het ziekenhuis dan worden de kosten vergoed door je verzekeraar.