Wanneer je baby geboren wordt of in de weken na de geboorte kan je baby één of meerdere rode of paarse vlekken krijgen op de huid. Dit zijn aardbeienvlekken, wijnvlekken of de zogenaamde ooievaarsbeet. Een aardbeienvlek is een ander woord voor Hemangioom. Dit is een goedaardig gezwel van bloedvaten die vaak op de huid ligt. Het komt best vaak voor. Ongeveer 10% van de baby heeft een dergelijke plek op de huid. Het zijn dan ook de meest voorkomende goedaardige tumoren bij kinderen. Er is dus over het algemeen geen reden tot paniek. Wat een aardbeienvlek precies inhoudt lees je hier!
Wat is een Hemangioom of aardbeienvlek?
Het is eigenlijk een kluwe bloedvaatjes, vandaar ook de rode of paarse kleur. De kleine bloedvaatjes vermeerderen zich en zo ontstaan de bulten die op de huid liggen. In sommige gevallen hebben baby’s al bij de geboorte een plekje. In de meeste gevallen ontstaat de plek echter in de zes weken na de geboorte. Nadat een baby 5 maanden oud is, zal er geen plek meer ontwikkelen. De aardbeienvlek wordt groter tot het eerste jaar. Niet helemaal in de dezelfde snelheid. De eerste weken/ maanden groeit de huid in sneltreintempo waarna de groei weer afneemt tot het eerste jaar. Daarna neemt de grootte van de plek weer langzaam af totdat je kindje een jaar of 10 is. Er kan dan soms een litteken overblijven.
Wie hebben een verhoogde kans op een aardbeienvlek?
Zoals aangegeven heeft of krijgt ongeveer 10% van de baby’s een Hemangioom. 15- 30% heeft daarvan meerdere plekken. Deze vlekken komen drie keer zo veel voor bij meisjes. Te vroeg geboren baby’s of baby’s met een laag geboortegewicht hebben ook een verhoogde kans. Prematuren tussen de 1 en 1,8 kilo hebben zelfs een verhoogde kans van 25%.
Heeft je baby last van een aardbeienvlek?
Nee, normaal gezien jeukt de plek niet en doet het geen pijn. Het kan wel zijn dat de plek op een onhandige plek zit waardoor er bijvoorbeeld een rompertje overheen schuurt. Dit kan ervoor zorgen dat op de plek een wondje ontstaat. Een aardbeienvlek gaat nooit vanzelf bloeden. Wanneer dat wel zo is, ga je het beste even langs de huisarts.
Hoe ziet een aardbeienvlek eruit?
Hoe dit eruit ziet hangt af van het stadium. Zo kan een vlek heel klein zijn tot enkele centimeters groot. Het kan op de huid liggen (aan de oppervlakte) of het ligt iets dieper verzonken in de huid. Wanneer het een grotere vlek is en bestaat uit meerdere kleine zwellingen, lijkt het een beetje op de buitenkant van een aardbei, vandaar de bijnaam. De Hemangiomen kunnen overal voorkomen op het lichaam. Bekende plekken zijn het gelaat, de borst, hoofdhuid en rug.
Mijn baby heeft een aardbeienvlek, en nu?
Een aardbeienvlek is vaak onschuldig. Ze lijken qua uiterlijk wel op een kwaadaardige tumor, dus ga altijd wel even langs de huisarts. Daarnaast is het goed om de ontwikkeling van de vlek in de gaten te houden. Maak bijvoorbeeld iedere week een foto. Wanneer je ziet dat de vlek enorm hard groeit ga je ook weer even langs de huisarts.
Aardbeienvlek behandelen, kan dat?
Voorheen waren artsen in principe terughoudend met het behandelen van een Hemangioom omdat deze goedaardig zijn. Tenzij de vlek op een belemmerde plek zat, denk bijvoorbeeld aan het belemmeren van het zicht, het gehoor of luchtgaten bij de neus. Daarnaast kan het ook zijn dat de Hemangioom vaak bloedt door wrijving. Ook dan zal een arts sneller geneigd zijn om een behandeling te starten.
Tegenwoordig worden er ook medicijnen ingezet. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer men bloeddrukverlagers zoals Propranolol toedient dit een zeer positief effect kan hebben op Hemangiomen. Soms wordt ook Prednison als middel gebruikt, alleen dit heeft wel negatieve bijwerkingen als groeiachterstand en mogelijke botontkalking.
Soms wordt de vlek operatief verwijderd, er is dan natuurlijk wel een grote kans op littekenvorming. Dit wordt samen met de leeftijd meegenomen in het besluit of men wel of niet gaat opereren.
Aardbeienvlek camoufleren.
Het komt vaak voor dat de aardbeienvlek zich in het gelaat bevindt. Dat kan psychisch lastig zijn voor zowel ouder als kind. Ouders voelen zich vaak ongemakkelijk wanneer zij er vragen over krijgen en kinderen merken dat feilloos op. Kinderen kunnen onzeker worden door de aanwezigheid van een vlek. De vlekken kunnen gecamoufleerd worden door middel van make-up. Bespreek het met je huisarts en vraag een doorverwijzing naar de dermatoloog.
Meer informatie
Je kunt meer informatie vinden over huidaandoeningen op Huidhuis.nl. Er zijn daarnaast 3 medische expertisecentra gespecialiseerd: Het Centrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaatmalformaties Nijmegen (HECOVAN) van het Radboudumc. Het Center of Vascular Anomalies Utrecht is onderdeel van het UMC Utrecht. Het Zeldzame Huidziekten Expertisecentrum in Rotterdam is onderdeel van het Erasmus MC.Klinieken.