Je bent bevallen en na een paar uur (of dagen) na de geboorte begin je je baby eens goed te bekijken. Grote kans dat je allerlei dingen opvallen aan je baby waar misschien je alarmbellen van gaan rinkelen. Totaal overbodig, alleen dat weet jij als kersverse ouder nog niet. Wij helpen je een handje!

Het hoofdje heeft een vreemde vorm: punthoofd, gezwollen of is paars

Het is best een pittige reis door het geboortekanaal. En niet alleen voor jou, maar ook voor je baby. Soms wordt je baby zelfs gehaald met een vacuümpomp.  Gelukkig is het hoofdje van je baby flexibel en bestaat het uit diverse delen die over elkaar kunnen schuiven. Op die manier past het down under. Maar je kunt je voorstellen dat dit wel effect kan hebben op het nog flexibele hoofdje van je baby. Daardoor kan het best zijn dat het gezwollen, een beetje paars of met een punthoofd geboren wordt. Dit trekt wel weer bij. Geduld!

Berg

Wat is dat voor viezigheid op het hoofdje van je baby? Een soort vette substantie? Het ruikt misschien ook een beetje muffig. Ook dit kan geen kwaad, het ziet er alleen soms wat minder fris uit. Veel baby’s hebben last van Berg op het hoofd. Je kunt dit, als je het echt heel storend vindt, voorzichtig behandelen met baby olie en een kam. Maar ook hier werkt geduld en eraf blijven het beste!

Je baby kijkt scheel

Veel baby’s kijken bij de geboorte scheel. Dit is normaal tot ongeveer 3 maanden. De baby is nog druk bezig met het oefenen van de spieren. De ogen moeten leren samen te werken. Op het consultatiebureau worden regelmatig de ogen gecontroleerd. Twijfel je?  Of kijkt je baby na 3 maanden nog scheel? Bespreek dit op het consultatiebureau of met de huisarts. Je zult, wanneer er extra controle nodig is, worden doorverwezen naar een oogarts.

Je baby heeft borsten of gezwollen genitaliën 

Zie je daar nou borsten bij je newborn baby? Dit kan bij zowel een jongen als een meisje voorkomen! Of lijkt het misschien wel alsof je kersverse zoon of dochter een enorm geslacht heeft? Dat kan kloppen. Dat komt door jouw hormonen die je in de buik hebt doorgegeven. Na een paar dagen zou de zwelling minder moeten worden. De hormonen worden uitgeplast. Beginnen de borsten ook rood te zien en/ of heeft je baby koorts? Ga dan even naar de huisarts om dit te laten checken.

Bekijk ook alles wat je wilt weten over jou en je baby in de kraamperiode.