Je hebt een baby en in één keer moet je er dus ook voor zorgen. Je doet alles met de beste bedoelingen. Maar je hebt er niet echt een opleiding voor gehad. Dus is het heel normaal dat je soms iets niet weet of even opzoekt.
Toch zijn er een aantal punten die nog vaak voorkomen. Terwijl je deze echt beter niet kunt doen bij je (pasgeboren) baby. Wij zetten er een paar op een rij!
Zet je baby niet alleen in bad
Je hebt tegenwoordig van die handige houders waar je baby in kan liggen in bad. Super fijn! Maar wel met een risico. Een baby kan namelijk binnen enkele seconden verdrinken in een paar centimeter water. Je hoort dit niet. Een baby gaat namelijk niet spartelen of lawaai maken, maar wordt juist kalm in het water. Zet je baby dus nooit en te nimmer alleen in een babybad! Dus ook niet met zo’n handige houder waar het in kan liggen. Je hebt dan namelijk een soort schijnveiligheid. Je denkt dat je baby goed ligt en jij bijvoorbeeld best even iets uit een andere kamer kan pakken. Maar je baby kan zo maar omslaan of onderuit zakken.
Steek geen wattenstaafje in het oor
Je doet dit ook weer met de beste bedoelingen. Je baby weer frisse oortjes geven. Toch moet je dit niet doen. Het oorsmeer heeft allereerst een functie: het verwijdert vuil uit de gehoorgang en heeft een zuiverende werking. De wattenstaafjes kunnen het trommelvlies beschadigen en duwen het oorsmeer eigenlijk dieper in de gehoorgang. Op dat moment kan er een oorsmeerprop ontstaan in het oor. Wat kun je dan wel doen om de oren schoon te maken? Pak een doekje, gaasje of wattenpropje met een beetje baby olie en veeg alleen de oorschelp schoon.
Schud je baby niet, ook niet even
Dit klinkt heftig en misschien denk je wel “natuurlijk niet”. Toch blijkt dat 1 op de 20 ouders zijn of haar baby weleens schudt. Meestal uit wanhoop omdat het veel huilt of uit een schrikreactie wanneer de baby zich bijvoorbeeld verslikt. In beide gevallen is dit niet de oplossing en kan het veel schade toebrengen. Je hebt misschien wel eens gehoord van het Shaken Baby Syndroom. Baby’s lopen ernstige hersenbeschadigingen op doordat het nekje nog niet sterk genoeg is om de bewegingen van het hoofd op te vangen. Het gevolg is onder meer dat de hersenen tegen de schedel aanbotsen. Dus absoluut niet doen, ook niet heel even!
Gebruik niet te veel verzorgingsproducten bij je pasgeboren baby
Er zijn zo ontzettend veel heerlijke baby producten. Maar pas ermee op bij je pasgeboren baby! De babyhuid beschermt van nature tegen uitdroging en infecties. Wanneer je deze te vaak reinigt met verzorgingsproducten verstoor je dit. De babyhuid is vaak nog erg gevoelig en droogt juist snel uit. Gebruik daarom zo min mogelijk zeep en geen badcrème of badschuim. Zeep gebruik je enkel wanneer je baby gepoept heeft. Je kunt wel baby olie in het badje doen. Dit houdt de huid soepel.
Til je baby niet op aan de armpjes of voetjes (bij het verschonen)
Bij een baby verschoon je meermaals per dag de luier. Het is dan makkelijk om even snel aan de voeten/ enkels de billetjes omhoog te trekken om de luier eronder te schuiven. Dit is slecht voor de heupen. Je kunt het beste je hand tegen de voetjes zetten en de benen richting de buik omhoog duwen. De billen komen dan omhoog.
Er komen daarnaast heel wat kinderen met gewrichtsissues in het ziekenhuis, vooral met ellebogen uit de kom. Het bindweefsel om de gewrichten van kinderen zit nog los, waardoor dit sneller gebeurt. Til je baby dan ook niet op aan de armpjes of onder de oksel. Wanneer je baby de peuter leeftijd heeft bereikt, lijkt het misschien leuk om je kind aan de armen of benen rond te zwaaien. Ook dit kun je, om dezelfde reden, beter laten.