Je bent net zwanger en de adviezen vliegen je om de oren. Zo lief en met de beste intenties van de aanstaande oma’s, tantes of de buurvrouw om al hun ervaring met jou te delen. Dat kun je wel gebruiken als kersverse moeder. Maar niet al het advies van de oudere generatie is even up to date met de huidige wetenschap.

Ervaring maakt nog geen expert

En natuurlijk kennen wij het argument: “Ja, maar jullie zijn er toch ook groot mee geworden.” Klopt alleen het baby sterftecijfer was in die tijd ook vele malen hoger. Dertig jaar geleden lagen wij nog los in een reiswieg op de achterbank van de auto. Daar hoeven we ook niet over te discussiëren dat dat onveiliger is? We liggen ook niet meer in een bosje te bevallen?

De wetenschap doet de laatste 30 jaar veel onderzoek naar zwangeren en baby’s, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Je gooit dan 30 jaar onderzoek (vooruitgang) overboord. Dan hebben wij het natuurlijk niet over onderzoeken waarbij naar een paar baby’s is gekeken en/ of waarvan het resultaat discutabel is. Enkel de resultaten waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat iets wel of niet werkt. Wist je dat richtlijnen niet gesteld worden op basis van 1 onderzoek? Daar zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken met hetzelfde resultaat voor nodig.

Zorg dus dat je in ieder geval op de hoogte bent. De keuze is daarna aan jou! Al hebben wij daar wel een mening over, maar die zullen we voor ons houden.

Een paar voorbeelden van adviezen van de oudere generatie tijdens de zwangerschap:

Ach, waar maak je je druk om? Ik dronk ook weleens tijdens de zwangerschap. Dat kan geen kwaad.

Jawel, zelfs 1 glas is schadelijk. De lever van de baby kan de alcohol nog niet afbreken, de hersenen moeten dit doen. Een groot deel van de alcohol wordt uitgescheiden in het vruchtwater, vervolgens drinkt je baby het vruchtwater weer op. Zo blijft de alcohol lange tijd circuleren in het lichaam van je baby. Met risico op beschadigingen.

Wat doen jullie toch moeilijk met eten, wij aten vroeger gewoon alles. Ik rookte zelfs. En jij zit hier ook stralend. Dus neem nou gewoon een lekker stukje gerookte zalm, het komt net uit de verpakking.

Ze willen je graag mee laten genieten van al het lekkers. Maar er bestaat een risico dat je besmet wordt met bijvoorbeeld de listeriabacterie. Natuurlijk krijgt niet iedereen dit, maar je loopt een risico wat je makkelijk kunt vermijden door het een paar maanden niet te eten. Lees ook het artikel wat je wel en beter niet kunt eten.

Een paar voorbeelden van adviezen van de oudere generatie na de geboorte van je baby:

Huilt je baby veel? Niet te vaak oppakken en vertroetelen hoor! Dan verwen je je baby en gaat het alleen maar vaker huilen.

Niet waar, een baby kun je niet verwennen met aandacht. Simpelweg omdat het nog niet in staat is om oorzaak en gevolg verbanden te zien in die eerste maanden. Lees ook knuffelen met je baby: fijn en goed voor de gezondheid!

Slaapt je baby niet goed? Laat het toch maar lekker op de buik slapen.

Ook dit is een achterhaalt, en zelfs een gevaarlijk, advies. Het kan leiden tot wiegendood. De laatste tien jaar is het baby sterftecijfer enorm hard gedaald door onderzoeken rondom wiegendood en de daaruit voortkomende adviezen. Waaronder dus het niet op de buik laten slapen.

Heeft je baby hoge koorts? Dan moet je het in een ijsbad zetten. Dan zakt de temperatuur.

Klinkt logisch, maar het is juist gevaarlijk omdat de temperatuur te hard kan zakken. Het kan leiden tot onderkoeling. Bekijk wat je wel kunt doen bij koorts bij je baby.

Zoals gezegd, de keuze is aan jou. Je kunt het de oudere generatie in ieder geval niet kwalijk nemen. Het is oprecht goed bedoeld. Het is aan jou om wel op de hoogte te zijn van de wetenschappelijk onderbouwde adviezen en daarmee te doen wat jou goed lijkt. Hoewel wij van mening zijn dat wanneer je de richtlijnen bewust (dus als je ervan op de hoogte bent) negeert, je je kindje blootstelt aan een makkelijk te voorkomen risico.

Bekijk ook:

Hoe deal je met ongevraagd advies?