De 20 weken echo: spannend! Het is een medische echo die je gratis wordt aangeboden. Het kost je dus niets. Er wordt gekeken hoe je kindje zich ontwikkelt en of het bijvoorbeeld geen vervelende afwijkingen als een open ruggetje heeft. Misschien wil je het geslacht wel weten? Wordt het een jongen of een meisje? Dat kun je bij deze echo ook zien.

20 weken echo: waar wordt er naar gekeken?

Het is een medische screeningsecho en duurt zo’n twintig minuten tot een half uur. Er wordt nauwkeurig gekeken of de rug van de baby mooi gesloten is. Dit is het eerste doel van de echo. Daarnaast worden er nog een heel aantal zaken bekeken, zoals de handjes, voetjes en beentjes. De organen en het gezichtje. Je kunt bij deze echo ook weer gewoon meekijken en de verloskundige vertelt je wat je ziet. Spannend!

20 weken echo & de uitslag

De uitslag wordt direct medegedeeld. Het is daarom wel fijn als je niet alleen bent. Het is sowieso een bijzonder en best spannend moment natuurlijk, maar mocht er iets zijn dan ben je in ieder geval niet alleen.

Wanneer je het geslacht niet wilt weten, kun je dit het beste vooraf zeggen. Je hoeft geen zorgen te maken dat je dit misschien vergeet door de zwangerschapsdementie. Dit wordt je ook vooraf gevraagd door de verloskundige.

Let op: wanneer je op deze echo ziet dat het een meisje is, bestaat de kleine kans dat het alsnog nog een jongetje is. Het piemeltje ligt misschien verstopt! Zo zijn er altijd voorbeelden van “verrassings” jongetjes die de eerste periode in een mooie roze kamer slapen. Houd daarom altijd nog een jongensnaam achter de hand.

Tijdens de zwangerschap worden er nog meer prenatale onderzoeken aangeboden. Daarnaast kun je zelf ook onderzoeken aanvragen. Bekijk het overzicht van de andere prenatale onderzoeken.