Mijn eerste zwangerschap in 2015 verliep helaas niet heel soepel. Ik was erg misselijk en moest ook veel overgeven. “Ja, het hoort erbij! En wees maar niet bang meid, na de eerste 3 maanden voel ook jij je vast beter.” Niet was minder waar, want ook na de 13e week bleef ik misselijk. Met 17 weken werd ik voor het eerst opgenomen in het ziekenhuis in verband met uitdroging. Hier kreeg ik een infuus met vocht en vitamines. Na 3 dagen werd ik naar huis gestuurd met de nodige medicijnen tegen de misselijkheid en de diagnose HG oftewel hyperemesis gravidarum. Kort gezegd betekent dit extreme zwangerschap misselijkheid. Dit heeft dus ook de volle 41 (+ 5) weken geduurd.

Ondertussen is mijn zoontje 2 geworden en een heerlijke peuterpuber.

In 2017 besloten wij voor een 2e kindje te gaan. Super spannend en ik zag er stiekem enorm tegen op! Zal ik weer zo misselijk worden? En ga ik dit wel trekken met een peuter in huis? Maar ach, er is ook een kans dat ik deze keer wel kan gaan genieten!

Maar helaas, al voordat we de positieve test in handen hadden was ik al misselijk en aan het overgeven. En met 8 weken lag ik voor het eerst aan het infuus. We hadden onze familie nog niks verteld, want ja, we wilden de eerste echo afwachten. Nu moesten we het wel vertellen, en dit hadden we graag anders gedaan. Via de telefoon is natuurlijk lang niet zo leuk…

Ook na deze ziekenhuisopname werd ik naar huis gestuurd met de nodige medicatie.

De eerste 16 weken kreeg ik bijna niks naar binnen, voelde ik me als een slappe vaatdoek. Daarna ging het eindelijk iets beter en kon ik redelijk genieten van de decembermaand. Helaas ging het eind januari weer mis, en moest ik opnieuw aan het infuus. De dosis medicijnen werd opgeschroefd en ik kon weer wat eten en drinken.

Op dit moment ben ik 27 + 5 en stiekem al aan het aftellen. Mensen die tegen mij zeggen “och lieverd, geniet van de zwangerschap” kan ik wel wat doen. Want als je elke dag misselijk bent en moet overgeven, is het genieten ver te zoeken! De komende periode zal ik je meer vertellen over zwanger zijn met hyperemesis gravidarum. Lees je mee?

Djoeke

Hi, mijn naam is Djoeke en woon samen met mijn vriend en zoontje van 2 in Friesland.

Op dit moment ben ik in verwachting van ons tweede kindje. Ik heb helaas allebei de zwangerschap last van Hyperemesis Gravidarum. Je kunt mij ook volgen op Instagram: @echtzwanger.